Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 05:25.
Skärmbild från en IS-relaterad app
Bild: Appen "Dua"

I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

– Med hjälp av den här appen kan barnen lära sig räkna, men man räknar förstås inte med äpplen och päron, utan men kalasjnikov-stormgevär, säger Nava Zarabian som sitter framför datorn och visar upp en av de appar man har hittat.

– Appen är visserligen färggrann och glad, men den är dessutom fylld med olika former av IS-symbolik, bland annat de svarta flaggorna.

Zarabian arbetar för portalen jugendschutz.net, som bland annat har till uppgift att på nätet leta reda på material som kan vara skadligt för barn och unga.

Nava Zarabian
Bildtext Nava Zarabian
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

– Här har vi en app med olika alldagliga böner, men också med böner om hur man ska bekämpa sin fiende. Efter att man har hört bönen kan man skjuta på fiendeländernas flaggor och hit hör bland annat USA, Israel och Tyskland.

– Också här finns IS- och krigssymboliken med överallt, säger Zarabian.

Skapar fiendebilder

Länkar för att ladda ner de här apparna har funnits på bland annat Facebook och spritts via meddelandetjänsten Telegram.

IS-relaterad app där man bland annat ska räkna stormgevär.
Bild: Appen "Moalem Al-Huruf"

Enligt Zarabian härstammar apparna från ett förlag som står i nära kontakt med terrororganisationen den Islamiska staten.

– På det här sättet försöker extremisterna fånga barnen så tidigt som möjligt och indoktrinera dem med sin ideologi och symbolik. Samtidigt försöker man skapa fiendebilder i ung ålder och det ser vi som mycket farligt.

Via jugendschutz.net har man ändå kunnat se till att apparna åtminstone för tillfället inte längre är tillgängliga.

– Det viktigaste för oss är att folk får veta om att en sådan här form av propaganda överhuvudtaget existerar.

– Därefter handlar det om att kunna identifiera den och få mänskor att informera oss, så att vi så fort som möjligt får bort det här materialet, säger Zarabian.

Diskussion om artikeln