Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina har inget emot USA:s flotta i omstridda områden i Sydkinesiska havet

Från 2017
Uppdaterad 23.02.2017 13:26.
Hangarfartyget USS Carl Vinson med åtföljande eksader seglade in i Sydkinesiska havet i lördags
Bildtext Hangarfartyget USS Carl Vinson seglade in i Sydkinesiska havet i lördags
Bild: EPA/YM YIK

Kina har inget emot att USA har sänt ett hangarfartyg med eskader till Sydkinesiska havet, säger det kinesiska försvarsministeriet.

Försvarsministeriet säger sig vara medvetet om att hangarfartyget Carl Vinson med åtföljande flotta seglade in i Sydkinesiska havet på lördagen.

Ministeriet säger att alla nationer har rätt att operera i havet enligt internationell lag, men det kräver samtidigt att USA respekterar regionala länders suveränitet och säkerhetsintressen.

- Vi hoppas att USA kan bidra med positiv energi för en god situation och inte det motsatta, säger försvarsministeriets talesman Ren Guoqiang i Peking.

Militär konfrontation befaras

Oron för en militär konfrontation mellan USA och Kina har ökat sedan Donald Trumps tillträde på presidentposten.

Både Trump och utrikesminister Rex Tillerson har varnat Kina för allvarliga konsekvenser om det fortsätter att bygga upp militära installationer på omstridda öar i Sydkinesiska havet.

Kina säger ändå att det militära läget i regionen är stabilt och att USA förhoppningsvis kan möta Kina halvvägs för att förhindra ödesdigra misstag.

Flottmanöver

Kina avslutade sina egna militärövningar i Sydkinesiska havet förra veckan innan USA inledde sin egen flottmanöver i ett omstritt havsområde.

Kina gör anspråk på så gott som alla öar i Sydkinesiska havet och har byggt upp samhällen och militärbaser på en del av dem.

Brunei, Malaysia, Taiwan, Filippinerna, Vietnam och Japan har sina egna anspråk på delar av det energi- och fiskerika havet.

Hangarfartyget Carl Vinson har den här veckan deltagit i militärövningar i Sydkinesiska havet
Bildtext Hangarfartyget Carl Vinson har den här veckan deltagit i militärövningar i Sydkinesiska havet
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Ingen upptrappning invid Nordkorea

Kina tillbakavisar samtidigt uppgifter om att det skulle ha koncentrerat styrkor vid den Nordkoreas greäns.

- Uppgifterna om att Folkets befrielsearmé skulle ha sänt trupper till gränsen mellan Kina och Nordkorea saknar alla grund och är fabricerade, säger talesmannen Ren Guoqiang.

Uppgifterna började cirkulera i medier i Hongkong efter mordet på Kim Jon-Nam, den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns halvbror.

Kina är det isolerade Nordkoreas främsta allierade och kinesiska myndigheter har inte velat kommentera mordet på Kim Jong-Nam på flygplatsen i Kuala Lumpur.

Nordkorea slår ut mot Kina

Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA angrep Kina i ovanligt hårda ordalag på torsdag.

KCNA anklagar Kina för att ha övergett Nordkorea till förmån för USA då det nyligen beslöt att följa FN-sanktioner som bland annat förbjuder import av stora mängder av kol från Nordkorea.

Kol utgör Nordkoreas överlägset största inkomstkälla och 85 procent av allt kol i Kina importeras från Nordkorea.

Kina nämns inte med namn utan kallas enbart "ett grannland" i artikeln.

- Detta land som ser sig själv som en stor nation, dansar enligt amerikanska toner medan det försvarar sina elaka avsikter med ursäkter, skriver KCNA.

Kinas beslut " är ett omänskligt steg" som har en negativ inverkan på vårt folk varnar KCNA i den ovanliga skarpa artikeln som tros återspegla den nordkoreanska ledningens åsikter.

Diskussion om artikeln