Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gasklockor i Södervik restaureras för miljoner

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 06:39.
Gasklockor i södervik
Bildtext Gasklockorna i tegel och stål har blivit ett landmärke i Södervik i Helsingfors.
Bild: Yle/ Cecilia Heikel

Helsingfors stad restaurerar två gamla gasklockor på det gamla kraftverksområdet i Södervik. Gasklockorna anses vara arkitektoniskt värdefulla och kan betraktas som landmärken i Södervik.

Gasklockorna är från början av 1900-talet och har varit ur bruk i många år. Staden har än så länge inte fattat beslut om vad klockorna kunde användas till efter restaureringen. Tanken är att invånarna i Helsingfors ska ha glädje av dem.

Den ena gasklockan är byggd i stål och kostar 1,3 miljoner att restaurera. Stålkonstruktionerna är väldigt rostiga och innehåller rikligt med skadliga ämnen som måste avlägsnas.

Den andra klockan är en tegelbyggnad som kostar uppskattningsvis 18 miljoner att rengöra och restaurera. Restaureringen av tegelklockan startade redan 2015, då marken kring den sanerades. I fjol började man ta isär teleskopmekanismen inne i klockan och samtidigt avlägsnades de delar av fasaden som riskerade att rasa.

Gasklockor i Södervik
Bildtext Så här såg klockorna ut 2011. Sedan dess har delar av tegelklockans fasad avlägsnats eftersom de riskerade att rasa.
Bild: IK's World Trip/CC-by-2.0

Tegelklockan togs ur bruk på 1980-talet, medan klockan i stål fungerade till 1994 då gasproduktionen på området tog slut. På området fanns tidigare ett el- och ett gaskraftverk.

Klockorna planeras vara färdiga i slutet av 2018. Fastighetsnämnen i Helsingfors tar ställning till restaureringen på sitt möte torsdagen den 23 februari.

Diskussion om artikeln