Var det fel att Yle inte intervjuade Sipilä? - Se ONM:s info om Yles och Suomen Kuvalehtis artiklar

Opinionsnämnden för massmedier (ONM) informerar om två beslut om rapporteringen kring Terrafame, Sipilä och Yle. ONM har behandlat de två första artiklarna i fallet och håller presskonferens klockan 14.
Den ena artikeln har publicerats av Yle och den andra av Suomen Kuvalehti. I båda fallen har opinionsnämnden bedömt berörda personers rätt att uttala sig då de utsätts för negativ publicitet.
Rätt att publicera utan statsministerns kommentar?
Den första artikeln publicerades den 25 november 2016 av Yle Uutiset, ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta”. Svenska Yle publicerade en svenskspråkig version av artikeln Statsministerns familj äger bolag som fått order av Terrafame.
Artikeln handlar om statsminister Juha Sipiläs kopplingar till det statsägda bolaget Terrafame som också har fått finansiering av staten. Sipilä hörs inte i artikeln.
Yles dåvarande journalist Salla Vuorikoski bad statsministern om en kommentar per e-post och Yle publicerade hennes artikel knappt två timmar senare, utan att Sipilä hade svarat på e-posten.
Sipilä kritiserade Yle i kraftiga ordalag men ville inte kommentera fallet till Yle.
Rätt att publicera utan Yles kommentar?
Den andra artikeln publicerades av Suomen Kuvalehti den 30.11.2016, ”Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen”.
Artikeln handlar om hur Yles ledning tystade ned inslag om Sipilä och om att journalisten Ruben Stiller fick en varning för att han fortsatte planera ett program stick i stäv med ledningens linje.
Yles lednings syn på saken kommer inte fram i artikeln som publicerades på natten klockan 03.36.
Journalistreglerna: den som anklagas ska få möjlighet att ge sin syn
Närmare sagt har Opinionsnämnden tagit ställning till paragraf 21 i journalistreglerna. Personer som blir föremål för negativ publicitet ska få en möjlighet att att framföra sin egen syn.
“Om journalister framställer information om en klart identifierbar persons eller parts agerande och därmed ger denna en mycket negativ publicitet, ska de ge föremålet för kritiken möjlighet att framföra sin egen syn redan i samma sammanhang”
Journalistreglerna
ONM kommer ännu att ge två beslut och ett uttalande
ONM behandlar totalt fyra klagomål i fallet. Tre av klagomålen gäller Yle och ett Suomen Kuvalehti. Dessutom förbereder ONM ett uttalande som tar ställning till om statsminister Juha Sipilä har begränsat Yles eller Yles journalisters yttrandefrihet.
Elina Grundström, som är ordförande för opinionsnämnden, har tidigare sagt att ONM enbart kan ta ställning till om journalistreglerna har följts och om yttrandefriheten har blivit begränsad. ONM kommer inte att göra en omfattande utredning av journalistiken på Yle.
Vad är opinionsnämnden?
- Opinionsnämnden för massmedier (ONM) är ett självreglerande organ för förläggare och journalister.
- Var och en har rätt att anmäla journalistiska produkter som hen tycker bryter mot journalistreglerna till ONM.
- ONM bedömer den anmälda journalistiska produkten genom att tolka god journalistisk sed utgående från journalistreglerna.
- ONM står för yttrande- och publiceringsfrihet under ansvar för god journalistisk sed.
- ONM publicerar alla beslut på sin webbplats.