ONM friar: Yle behövde inte höra statsministern i fallet Terrafame
Opinionsnämnden för massmedier (ONM) friar Yle - det var inte fel att publicera en artikel om statsministerns kopplingar till gruvbolaget Terrafame utan att höra honom själv. ONM har tagit ställning till de två första artiklarna i härvan kring gruvbolaget, Yle och Sipilä.
En person som utsätts för negativ kritik ska få tillräckliga möjligheter att ge sin syn, enligt Journalistreglernas 21:a paragraf. ONM tar nu ställning till om det här uppfylls i två artiklar i Terrafame-härvan.
Den ena är publicerad av Suomen Kuvalehti och den andra av Yle.
Statsminister fick knappt två timmar att svara
Yles artikel ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta” publicerades den 25 november 2016.
Den handlar om statsminister Juha Sipiläs kopplingar till det statsägda bolaget Terrafame som också har fått finansiering av staten.
Yles dåvarande journalist Salla Vuorikoski bad statsministern om en kommentar per e-post och Yle publicerade hennes artikel knappt två timmar senare, utan att Sipilä hade svarat på e-posten.
Sipilä har kritiserat Yle i kraftiga ordalag men ville inte heller senare kommentera fallet till Yle.
ONM ger Yle rätt 11-1
ONM röstade om artikeln och kom fram till att Yle inte gjorde fel i sitt publiceringsbeslut. Rösterna föll 11-1 och en medlem röstade blankt.
Nämndens ordförande Elina Grundström säger att publiciteten mot Sipilä var kritisk, men inte speciellt kritisk.
Svenska Yle publicerade artikeln på svenska: Statsministerns familj äger bolag som fått order av Terrafame.
Suomen Kuvalehti borde ha hört Jääskeläinen
I det andra fallet ger ONM Suomen Kuvalehti ett fällande beslut för artikeln ”Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen”.
Artikeln handlar om hur Yle begränsade rapporteringen om statsminister Sipilä. Enligt ONM borde tidningen ha hört Atte Jääskeläinen som är ansvarig utgivare för Yles finskspråkiga nyheter och aktualiteter.
Mötet pågick i drygt fem timmar, även om endast två ärenden behandlades
- Beslutet om Suomen Kuvalehti var svårare, mötet pågick i drygt fem timmar, även om endast två ärenden behandlades, säger Elina Grundström.
Enligt Grundström har Jääskeläinen, inte själv överklagat artikeln i Suomen Kuvalehti. Han har gett ONM tillåtelse att behandla ärendet.
Journalister ska höra personer som får kritik trots snabbt tempo
Opinionsnämndens två första beslut i Terrafame-härvan är principbeslut. Nämnden behåller sin linje men vill påminna om betydelsen av samtidigt hörande då det rör sig om synnerligen negativ publicitet för den utpekade.
- En central fråga är om det snabba utgivningstempot berättigar att man frångår principen om samtidigt hörande, säger Grundström. Svaret är är ändå entydigt: principen om samtidigt hörande får inte kringgås, även om tidtabellen är stram.
Grundström tar inte ställning till hur länge journalister ska vänta på ett svar från en person som utsätts för negativ publicitet. Det avgörande är om journalisterna haft en genuin avsikt att höra den berörda.
Nya beslut att vänta i Terrafame-härvan
ONM kommer att behandla ytterligare tre fall kring rapporteringen om Terrafame.
- Det handlar om svåra fall, som vi kommer att behandla väldigt grundligt, säger Grundström.
För det första ska ONM ta ställning till om statsminister Juha Sipilä har begränsat Yles eller Yles journalisters yttrandefrihet.
Dessutom ska nämnden avgöra om Yle har följt journalistreglerna 1-3. Har Yle försummat publikens rätt att få veta vad som händer i samhället? Har Yle fattat beslut om innehållet på journalistiska grunder och har beslutanderätten överlåtits till någon annan? Har Yle stått emot försök att styra, förhindra eller begränsa informationsförmedlingen?
Det sista fallet gäller en rättelse som Yle har gjort. Opinionsnämnden har tidigare sagt att man inte kommer att göra en omfattande utredning av journalistiken på Yle.
ONM kan enbart ta ställning till om journalistreglerna har följts och om yttrandefriheten har blivit begränsad.
Grundström: Pressens självreglering fungerar
I Finland råder det en bra kultur i fråga om journalistreglerna, säger Grundström. Hon konstaterar också att opinionsnämnden har en etablerad ställning såväl bland journalister som allmänheten.
- Vi har en fungerande självregering som rättar till brister i journalisternas arbete, sammanfattar Grundström.
Artikeln uppdaterad klockan 23.2.2017 kl 16:04. Ingressen specificerad så att det tydligt framgår att ONM:s beslut uttryckligen gäller publicering utan statsministerns kommentar. Den svärtade bisatsen tillagd: Opinionsnämnden för massmedier (ONM) friar Yle - det var inte fel att publicera en artikel om statsministerns kopplingar till gruvbolaget Terrafame utan att höra honom själv.