Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles utgivningsdirektör: Viktigt att Yle uppfattas som en tillförlitlig organisation

Från 2017
Ismo Silvo.
Bild: Yle

Under de senaste månaderna har Yles journalistiska ledarskap utsatts för skarp kritik i medierna, och bolagets trovärdighet har fått sig en törn. Hela den så kallade Ylehärvan rullades upp i samband med bevakningen av statsminister Juha Sipiläs kopplingar till gruvbolaget Terrafame. Situationen har upplevts som ohållbar och nu hoppas man på Yle att lugnet ska återställa sig med hjälp av en utomstående utredningsman.

Så här motiverar utgivningsdirektör Ismo Silvo behovet av en extern utredning:

- På senaste tid har man talat mycket om hur besluten om Yles journalistik fattas. Vi vill nu belysa hela den här processen för allmänheten. Det är viktigt att Yle som ett public service-bolag uppfattas som en tillförlitlig organisation.

För någon månad sedan tyckte Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson att det inte behövs någon extern utredning. Varför har ni nu kommit på andra tankar?

- Vi som ansvariga redaktörer på Yle som ansvarar för produktionens kvalitet kom till att den pågående diskussionen har lett till att vi måste offentliggöra hur vi fattar våra beslut.

Ingen extern utredning om arbetsklimatet

I samband med "Ylegate" har det väckts flera frågor om arbetsatmosfären och ledarskapet på Yle. Enligt utgivningsdirektör Ismo Silvo finns det inget behov av en extern utredning i fråga om arbetsklimatet.

Så utredningsmannen Olli Mäenpää ska överhuvudtaget inte titta på ledarskapet eller arbetsklimatet?

- Den här granskningen gäller enbart beslut om vilka program eller inslag som görs. Vilka regler som följs och om besluten är etiskt riktiga.

Men vem ska då utreda problemen inom ledarskapet och arbetsklimatet?

- Styrelsen har granskat det hela och sagt att det inte behövs någon sådan utredning.

Du håller med om det här. Allt är frid och fröjd?

- Det är vad styrelsen har bestämt.

Du är av samma åsikt?

- Det är styrelsen som fattar det här beslutet.

Upplever du att Yle har ett ledarskapsproblem?

- Det upplever jag inte. Yle är ett väldigt välstyrt bolag.Jag har jobbat här i över trettio år så jag kan säga hur Yle styrs. Det är väldigt professionellt.

Diskussion om artikeln