Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Distansjobb lockar allt fler – Ila flyttade till Thailand

Från 2017
Uppdaterad 23.02.2017 21:25.
Ila Nordman ute i snöstormen.
Bildtext Ila Nordman bytte Finland mot Thailand, men är som ni ser tillbaka i Finland igen.
Bild: YLE / Petter Sandelin

Kontorsjobb är inte till för alla och allt fler jobbar på distans. Ila Nordman var trött på vardagen i Finland och ville göra något – då flyttade hon till Thailand.

”Vad drömmer vi om?” Den frågan ställde Ila och hennes dåvarande man sig själva då de märkte att de tröttnat på vardagen i Finland och att de ville testa på något nytt.

– Vi kom fram till att vi ville resa till Thailand, och att om vi någonsin ska göra det så är det nu, säger Ila.

Ila och hennes man är inte de första som tänkt den tanken. Digitaliseringen av arbetslivet ökade klart under fjolåret och distansarbete och flexibla arbetstidsarrangemang blev allt mer allmänna. Förra året distansarbetade var tredje åtminstone ibland, året innan distansarbetade var fjärde person, enligt en arbetslivsbarometer som sammanställts av Arbets- och näringsministeriet.

Men alla gör inte lika drastiska förändringar i sina liv som Ila och hennes dåvarande man, de sålde sitt gemensamma hus på landsbygden och flyttade till Koh Lanta i Thailand.

Jobba effektivare utomlands

För vissa kan distansarbete i ett varmt land som Thailand låta som en ursäkt för att slappa, men för Ila blev det effektiva åtta månader i Sydostasien.

– Jag fick mycket bättre rutiner än här hemma. I Finland hade jag en massa saker att göra hela tiden, som hushållsarbete och så vidare men i Thailand hade vi färre fysiska saker att ta hand om, så vi lade upp våra egna rutiner.

Ila försörjde sig på sin blogg Morotsliv och kunde också arbeta på sin bok. De hyrde in sig på ett så kallat coworkingställe, där man också kan träffa många andra människor i samma situation.

– Där fanns personer som kom till Thailand utan att veta vad de ville göra, men sedan fick de idéer genom möten med andra personer på coworkingcentret.

Glömde bort att vara ledig

Eftersom Ila lade upp sina egna rutiner så höll hon inte heller koll på hur mycket hon egentligen jobbade.

– Arbetet styrdes mycket mer av lust, inte av måsten.

En dag märkte hon att hon inte hade varit ledig på två veckor.

– Då tog jag ledigt nästa dag och åkte till en närliggande ö och tog en dag på stranden.

Fokusera på möjligheterna

Men vad ska man då tänka på om man vill börja distansjobba utomlands? Ila menar att det är viktigt att se möjligheterna med ett byte av arbetsmiljö.

– Många fokuserar på riskerna med att åka, men se istället på möjligheterna med att åka iväg. Det finns många olika sätt att arbeta på då du väl är på plats. Man kan vara egenföretagare, eller anställd av ett företag som tillåter dig att jobba på distans. Eller så kan du hitta på vad du vill göra då du är på plats, om du har en startbudget som tillåter dig att göra det.

Att komma hem

Efter åtta månader i Sydostasien kom Ila hem från sin resa. För henne kändes det inte så svårt att komma hem, men att komma in i rutinerna var svårare.

– Det tog ett tag att komma in i rutinerna igen, speciellt då det var så roligt att träffa alla som man inte sett på ett tag.

Skillnaden i effektiviteten jämfört med Thailand blev stor, eftersom Ila trodde att hon skulle arbeta lika mycket som hon gjort i Thailand.

– Plötsligt kände jag mig stressad eftersom jag inte hann jobba, då jag bara träffade vänner och hade det roligt hela tiden.

Så det kan vara bra med en liten återhämtningsperiod efter att man kommer hem?

– Ja verkligen, speciellt om du kommer hem då alla andra får semester som jag gjorde.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln