Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Pixelrya av garnbollar

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2020 14:55.
Väggbonad gjord av garnbollar föreställandes en blåmes
Bildtext Väggbonad gjord av garnbollar.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Jag har döpt detta hantverk till pixelrya. Det påminner om en rya men bilden är uppbyggd punktvis som pixlar vilka bildar färgfält, som blir en figur. En pixelrya kan alla vara med och göra tillsammans. Jag har utgått från ett helt vanligt korsstygnsmönster men bytt ut varje korsstygn till en garnboll i motsvarande färg. Garnbollar klarar en fyraåring bra av att göra så låt det bli ett roligt familjeprojekt!

Det är alltid extra skoj med stora projekt. Till den här fågeln behövdes 443 garnbollar. Vi påbörjade projektet på en slöjdkryssning och bad om hjälp med bolltillverkningen. Sammanlagt har ca 100 personer hjälpt oss att göra bollar så det tog inte så lång stund att få ihop bollarna. Använder man dessutom det snabbaste sättet att göra bollar på, på handen, istället för på paffcirkel så tar det bara ett par minuter att göra en boll. Men vem räknar minuter när man sysslar med hantverk?

Genom att inte göra bollar som täcker bakgrunden till motivet så sparar man ändå en hel del tid. Jag valde flätad rotting som bakgrundsmaterial så att den kunde lämnas synlig. Den flätade rottingen säljs på metervara och är dessutom billigare än t ex riktig ryabotten. Vanligtvis används den här typen av rotting till stolsitsar och elementskydd men jag tycker att den passade mitt ändamål ypperligt med alla hål.

Eftersom vår bild blev så stor ( 200 x 180 cm) delade jag in motivet i tre delar anpassade efter rottingens bredd (rottingen säljs i två storlekar så välj den som passar ditt motiv bäst). Tänk på att man även kan lägga rottingen på höjden om man t ex vill ha en smalare väggbonad, då kanske man inte alls behöver skarva om man väljer den bredare rottingen (jag använde den smalare som är 60 cm bred, eftersom den passade bäst just i det här fallet).

Vill du också göra något liknande?

Väggbonad gjord av garnbollar föreställandes en blåmes
Bild: Yle/Lee Esselström

Gör då så här:

Sök reda på ett korsstygnsmönster med ett motiv du gillar. Räkna antal korsstygn så vet du hur många bollar som behövs. Gör man bollarna på handen så blir de ca 5 cm i diameter så då kan du räkna ut hur stort ditt konstverk kommer att bli om du tar antalet kryss på bredden gånger 5 cm och sedan antalet kryss på höjden gånger 5 cm.

Skriv nu en lista på alla färger som finns med i mönstret och räkna hur många kryss det är i varje färg. Då vet du hur många bollar du ska ha av varje färg.

Utgå från färgerna i korsstygnsmönstret och plocka ihop garner i motsvarande färger. Det går bra att använda olika sorters garner. Ett nystan på 50g med ca 100 m räcker till 6-8 bollar beroende på hur tjocka och täta bollar man gör. Använder man tunnare garner så måste man vira flera varv.

Det finns många olika sätt att göra garnbollar: på dubbla paffcirklar med hål i mitten, med hjälp av ett bollverktyg i plast, runt stolsben, på gaffel eller stekspade, på rektangulär paffbit eller på handen. Jag rekommenderar att man gör bollarna på handen till det här projektet men för barn 4 - 7 år rekommenderar jag en rektangulär paffbit istället för handen.

Så här gör du en boll på handen:

 • Lägg garnets början mitt i handen och håll fast med tummen.
Hand med garn virat runt tre varv
Bild: Yle/Lee Esselström
 • Vira garnet runt alla fingrar, minst 70 varv men det är inte så noga.
Hand med garn virat tjockt runt
Bild: Yle/Lee Esselström
 • Klipp av garnet.
 • Klipp en ny garnstump, ca 20 cm lång.
 • Stick in den garnstumpens ända under högen med garn på handens insida.
 • Lirka försiktigt ut handen och knyt hårt om med dubbla knutar.
Garn som knyts ihop
Bild: Yle/Lee Esselström
 • Dra garnstumpen runt hela högen med lindade garnvarv och knyt igen spänt med dubbla knutar. Det här blir mitten på bollen.
 • Håll i båda garnändorna så att du inte klipper av dem när du nu klipper upp garnöglorna i båda ändorna.
Garnboll som klipps upp
Bild: Yle/Lee Esselström
 • Nu ser bollen lite rolig ut men frisera den friskt med saxen så att den blir en vacker boll. Var försiktig så att du inte klipper av knyttrådarna, de behövs sen när du ska knyta fast bollarna.
Garnboll som klipps jämn
Bild: Yle/Lee Esselström
 • Om du ändå råkar klippa av dem så knyt en ny garnstump runt bollen.

Gör så många bollar som du behöver av varje färg.

Så här gör du en pixelrya av garnbollar

 1. Nu mäter man upp mitten på rottingbotten och mitten på korsstygnsmönstret.
 2. Räkna ut var du ska placera bollarna och knyt fast en rad åt gången. Bollarna knyts runt "mellanrummen" mellan två hål i rottingnärtet. Jag tycker att det blev ett lämpligt avstånd med tre "mellanrum" i rottingen mellan varje knytpunkt. På samma sätt lämnade jag tre tomma mellan varje rad också på bredden.
 3. Det blir enklast att jobba om man ställer rottingen upprätt på ett bord. Vik båda ändorna av rottingen runt stadiga tyngder (tex stora glasvaser fyllda med något), så att rottingen hålls upprätt medan man knyter. Beroende på hur lång rotting man jobbar med så kan man skruva in eller ut rottingen åt någondera hållet och justera den så att stället man knyter på är frilagt i mitten. Det går att knyta fast bollarna ensam men det lättaste är om man kan vara två. Då sitter den ena på baksidan och den andra på framsidan. Den som sitter på framsidan håller koll på mönstret och räknar ut vilken färgs boll som ska fästas. Den personen trär in garnändorna, en genom vardera hålparet på rätt ställe och den andra tar emot på baksidan och knyter fast med dubbel knut. Personen på baksidan kan också kontrollera att man knyter bollarna i rak linje hela vägen både lodrätt och vågrätt.
 4. Knyt fast bollarna på rätt plats och räkna speciellt noga tomrummen där det inte ska vara någon boll så att alla bollar hamnar rätt enligt mönstret.
 5. Om man använder flera rottingdelar så behöver man kontrollera att delarna blir rätt när de möts.
 6. Fäst delarna en i taget på önskat underlag. Det går tex att sätta allt på en träskiva innan man fäster träskivan på väggen. Välj tillvägagångssätt enligt utrymmet.
En väggbonad uppbyggd av garnbollar föreställandes en blåmes
Bild: Yle/Lee Esselström
Lee och Elin med en väggbonad i bakgrunden
Bildtext För att du ska få en uppfattning om hur stor blåmesen faktiskt är så smög vi med på bild, Elin och jag.
Bild: Yle/Lee Esselström

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln