Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Maria Sundblom Lindberg: Ångest

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 11:50.
Maria Sundblom Lindberg skriver i sängen.
Bild: Parad Media

Att ha ångest är att leva med en våt filt runt kroppen. Att ha panikångest är mer tvärtom. Våldsam och plötslig upplevelse av att inte kunna andas eller röra sig. Hjärtat skenar i bröstkorgen och man är mer än rädd. Man är i panik. Man tror man ska dö.

Jag har haft både filten och panikpulsen. Ingendera är att rekommendera. Båda är livshotande, bara av olika intensitet. När jag tittar runt mig bland mina vänner har nog nästan var tredje klafsat runt i angst- eller depressionsträsket någon gång.

Vissa har lyckats att vända om när vattnet gått över stövelskaften, medan andra fastnat i den kalla leran. En del har gjort sitt första psykiaterbesök på grund av död, burn-out eller skilsmässa och de har sällan behövt komma tillbaka många gånger.

Knepigare är det för dem som inte har ett datum, inte en händelse…egentligen ingenting att gå på annat än att livskraften hela tiden blir mindre och mindre och dödslängtan större. Inte för att man vill dö utan för att man inte hittar på något annat som kunde lugna. Lugna och trösta.

En liten flicka får en ansiktsmålning.
Bildtext Lek, beröring och närhet ger trygghet.
Bild: Parad Media

Förmågan att kunna trösta sig själv är faktiskt en livsavgörande kompetens som vi snackar om alltför litet. I Finland har det här med tröst överhuvudtaget varit en bristvara eftersom vi har varit livrädda för att skämma bort barnen och därmed göra dem till svaga individer som varken skulle klara inbördeskrig eller bark i brödet.

Petra Grönqvist med man i sovrummet med barn.
Bildtext Harmoniskt med lek på golvet.
Bild: Parad Media

Jag har klienter som är födda på 40-talet, som aldrig har fått sitta i sina föräldrars famn, som aldrig nattats och absolut aldrig tröstats. Får man inte famn, trygghet och tröst går något elementärt sönder i människan. Som liten förstår man inte sitt magont eller sin oro.

Ibland klarar man sig genom barndomen utan symptom, men sen när man blir kär, när man flyttar hemifrån, när man inte får ett jobb, när vännerna sviker, när man får barn…då triggas plötsligt osäkerheten och tröstlös kommer man inte vidare.

Jag har klienter som aldrig har fått sitta i föräldrarnas famn, aldrig nattats och absolut aldrig tröstats.

Den våta filten gör att man hela tiden fryser. Barn som inte blivit tröstade tröstar kanske inte heller själva så tröstlösheten går i arv. Inlandsisen kan därför lägga sig över släkter och det enda som kanske ger värme och distraktion för stunden är sprit, konsumtion, förälskelser och jobb.

Petra Grönqvist besöker Cirkus Familj.
Bildtext Petra Grönqvist har levt med rädsla och ångest.
Bild: Parad Media

Vi som jobbar med psykisk ohälsa pratar mycket om anknytning. Om att en bra anknytning mellan barn och föräldrar är grunden till hälsa. Bra anknytning är egentligen inget märkligt. Det är att föräldern kan se sitt barns behov och hjälpa dem med att få dem tillgodosedda.

Mat, värme, sömn, tröst och glädje behöver alla bebisar, men också alla barn och alla vuxna. Likgiltighet är ohälsosamt och värst är det när den som borde vara den tryggaste är den farligaste.

Att som livrädd bemötas med ännu mera otrygghet gör att ens "ångestsystem" blir på.

När en förälder använder sig av fysiskt eller psykiskt våld eller är sexuellt gränslöst så blir barnet rädd, men söker sig ändå till föräldern för att minska sin ångest, eftersom det inte finns någon annan.

Att som livrädd bemötas med ännu mera otrygghet gör att ens ångestsystem blir på och fast man senare i livet är i trygghet med till exempel älskande man och egna fina barn, så bultar hjärtat och upplevelsen av att inte förtjäna kärlek finns kvar i precis allt man gör.

Ångest och depression är den tredje största orsaken till ohälsa i världen. 350 miljoner människor däckar någon gång psykiskt och trots det känner sig alla ångestfyllda som de enda i världen som inte kan förmå sig att känna sig lyckliga, tacksamma och kompetenta att ta sig ur sin skit.

Frid och fröljd vid matbordet.
Bildtext Frid och fröljd vid matbordet.
Bild: Parad Media

Men det går tack och lov många tåg i våra komplicerade liv. Terapi, mediciner och nya sunda relationer kan göra mycket. Insikt och acceptans är en viktig del men viktigast av allt är att lära sig att lugna sig, att kunna trösta sig själv och våga närhet och beroende igen. Du måste gå tillbaka till början och få den omsorg du skulle ha behövt som fem. 25, 45 eller 65 är inte försent för trygghet!

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Yle Vega kl 14-15.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln