Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Niklas Nyberg: Vi vill ta vårt ansvar i det digitala debattklimatet

Från 2017
Uppdaterad 23.02.2017 16:11.
Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet.
Bildtext Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg vill ha mera debatt och mindre kommentarer som saknar substans eller rena påhopp på HSS Medias plattformer.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Från och med idag gäller det att kommentera under eget namn ifall du vill diskutera nyheter på HSS Medias tidningar. Vasabladets, Österbottens Tidnings och Syd-Österbottens nya kommentarsfunktion kräver ett Facebookkonto i eget namn.

Chefredaktör Niklas Nyberg, varför en ny webbkommentarspolicy?

- Den huvudsakliga orsaken handlar om vårt stora ansvar i det digitala debattklimatet som tyvärr inte alltid är ett så trevligt klimat. Vi har insett att det gamla systemet med anonyma kommentarsmöjligheter hade sina utmaningar och med hjälp av det nya systemet efterlyser vi mera debatt och mindre kommentarer som saknar substans eller är rena påhopp.

Varför är det viktigt att kommentarsmöjligheten finns?

- Vi är måna om debatten, eftersom den för samhället framåt. En bättre debatt utvecklar också samhället.

Vad har ni fått för feedback på den nya policyn?
- Feedbacken har varit tudelad, mest positiv. Men visst har jag fått ta emot samtal angående huruvida vi låser ut folk som inte kan vara anonyma.

Svenskfinland är litet och karikerat kan vi säga att alla är släkt med alla. Är det inte ett andningshål att få kommentera anonymt?

- Det är en av orsakerna till varför vi fram tills idag har tillåtit en anonym debatt. Det är vettiga argument, men vi har märkt att det negativa tyvärr överväger det positiva. Vi offrar anonymiteten för den konstruktiva debatten.

Nu krävs det ett Facebookkonto för att delta i debatten. Varför just Facebook?

- Tidigare har vi också krävt inloggning, då genom vårt eget system. Vi kom fram till att Facebook erbjuder det smidigaste sättet att hålla koll på att du är den du utger dig för att vara.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln