Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Pysen med matte och husse hälsar i Tongåvan

Från 2017
Carola Blomqvist-Lönnberg och Stefan Lönnberg
Bildtext Carola Blomqvist-Lönnberg och Stefan Lönnberg
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Från Råbacka har det kommit hälsningar i Tongåvan i flera år. Ibland är det Pysen med matte och husse som hälsar, en annan gång är det Hitachimannen, och ofta är det Steffe och Carola som hälsar.

Råbacka ligger i norra Kyrkslätt, alldeles intill Esbogränsen. Bakom ratten sitter man och tvivlar om navigatorn säkert vet vart den för, men efter otaliga vägskäl och backar och krökar visar det sig att man kommit rätt. Uppe på ett backkrön står ett senapsgult hus och på trappan en skäggig man som hälsar välkommen.

Husfar gillar grävmaskiner och trummor

På gårdsbacken står en stor orange grävmaskin med bokstäverna H-I-T-A-C-H-I. Svaret på det första mysteriet är löst.

- Jag är Hitachimannen, skrattar Stefan. Jag har en kompis här i grannskapet som brukar hjälpa mig och han jobbar inom metallbranschen. Han har börjat kalla mej för Hitachimannen.

Stefan Lönnberg med sin grävmaskin
Bildtext Stefan Lönnberg och hans grävmaskin
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Carola är utbildad närvårdare och har hela sitt yrkesverksamma liv jobbat inom hemvården och åldringsvården.

Här på Råbacka är Stefan född och här har han bott hela sitt liv. Carolas hem blev det efter att de träffades för några år sedan, men inte så långt ifrån har hon sina rötter: hon är hemma från Stor Kantskog i södra Kyrkslätt.

Stefan jobbar med maskinentreprenad men har också ett förflutet inom musikvärlden.

- Jag spelade som trummis i ett dansband och numera lyssnar jag mycket på musik och mixar och grejar. Musik betyder hurja mycket för mej, säger Stefan.

Lasse Stefanz bådas favorit nummer ett

Hälsningarna kommer till Tongåvan per e-post och allt som oftast vill de höra någon låt med Sveriges populäraste dansband Lasse Stefanz. Carola är ett Lasse Stefanz-fan sedan många år tillbaka. Hon hittade bandet via sin dåvarande man och hon tyckte att deras musik var bra. Då bandet har besökt Finland har Carola och Stefan varit med i publiken.

Men hur är det...musiker brukar inte så gärna dansa. Hur är det med Stefan?

- Den här han kan nog dansa, nickar Carola.

- Några officiella danssteg kan jag inte, men som före detta trummis dansar jag enligt takten så jag kommer alltid med i takten så att det inte ser fånigt ut, berättar Stefan.

Närpeskatten blev Kyrkslättbo

Till den lilla familjen hör också en svartvit katt som lystrar till namnet Pysen. Yrvaket kommer hon emot i tamburen då vi hälsar på. Carola berättar att Pysen är en vildkatt som kom till henne då hon bodde i Närpes.

- Hon fyller snart tolv år och är en riktigt viktig familjemedlem som har tagit hela mattes hjärta, säger Carola och blir lite rörd.

Carola Blomqvist-Lönnberg och katten Pysen
Bildtext Carola och katten Pysen
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Som för så många andra är Tongåvan ett program som har hängt med i flera årtionden, så är det också för Carola och Stefan. Dels är det barndomsminnen som gör att de så gärna firar fredagskväll med programmet och dels är det intressant att höra ifall någon bekant har födelsedag.

- Det är nu bara så att tjugo över sju ska man vara hemma på fredag kväll, skrattar Stefan.

Carola och Stefan i Tongåvan

6:39