Nyfinländare får större roll i integrering av invandrare
Nu utbildas samhälls- och hälsokommunikatörer i en unik utbildning på Yrkesakademin i Österbotten (YA). De ska underlätta invandrares integrering i samhället. Vill du bli samhälls- och hälsokommunikatör krävs det att du har invandrarbakgrund.
Thuy Le Luu är en av 13 personer som började på utbildningen i höstas. Hon kom till Finland från Vietnam 1993 och hade önskat att hon då skulle ha mötts av en samhälls- och hälsokommunikatör som hade hjälpt henne på hennes modersmål.
- Den personen skulle ha kunnat hjälpa mig att förstå hur sjukvården och samhället i Finland fungerar. Jag var gravid då och besökte rådgivningen med tolk men jag förstod inte vad som pågick, säger Thuy Le Luu.
Utbildare Sofia Mitts-Björkblom på YA säger att samhälls- och hälsokommunikatörer behövs för att den nyanlända personen ska ha lättare att komma in i samhället.
- I ett tidigt skede behöver man få reda på vart jag har kommit, hur fungerar det här samhället, varför reagerar jag som jag gör och så vidare. Det behöver man veta i ett tidigt skede för att lyckas med integrering, för att delta i samhället och i arbetslivet, säger Mitts-Björkblom.
Finns det jobb?
Potentiella arbetsgivare är kommuner, samkommuner eller andra organisationer som sysslar med integrering av invandrare. Frågan är om de har jobb att erbjuda.
- Det återstår att se. Vi är i bräschen och försöker föra in något nytt. Man har länge använt sig av modersmålsspråkiga handledare och också kulturtolkar som jobbat på timbasis runt om i Finland. Någon utbildning har inte funnits utan det är helt nytt. Det vi hoppas på är att få en organiserad verksamhet i Österbotten för våra samhälls- och hälsokommunikatörer, säger Mitts-Björkblom.
- Jag hoppas att kommunerna ska ha det som mål att anställa samhälls- och hälsokommunikatörer. Det finns brister och det finns många utlänningar som hjälpt sitt folk tidigare, jag är en av dem, säger Thuy Le Luu.
Är inte beroende av finska eller svenska
Utbildningen inleddes i höstas med 13 studerande. Det att den går på svenska försvårade jakten på studerande något eftersom en stor del av invandrarna i Österbotten har integrerats på finska.
- Det goda är att våra studerande kan dra verksamhet för sina landsmän som integrerats på finska, för man gör ju det på sitt eget modersmål, inte på svenska eller finska, säger Mitts-Björkblom.
Utbildningen av samhälls- och hälsokommunikatörer ingår i projektet En bra start i Österbotten som står under Österbottens förbund. Den är ett år lång och tanken är att en ny grupp studerande ska gå utbildningen med start i höst. Det är oklart om utbildningen fortsätter efter det.
Eftersom utbildningen ingår i ett projekt och handlar om den första av sitt slag i Finland är det ingen regelrätt yrkesutbildning som ger en yrkesexamen.