Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Telia Sonera-anställda marscherar ut – förseningar i kundservicen att vänta

Från 2017
Telia Soneras logotyp mot en vinröd bakgrund. I förgrunden suddigt en kvinna som går förbi.
Bild: EPA/FREDRIK SANDBERG

Telia Sonera Finlands personal marscherar ut från arbetsplatserna på fredagen. I utmarschen deltar Telia Soneras anställda och hyrpersonal, samt anställda vid dotterbolagen Datainfo och Sergel oberoende facktillhörighet.

Utmarschen inleds vid midnatt på fredagen den 24 februari och avslutas klockan 23.59. Telia Sonera uppger att utmarschen orsakar rusning i kundservicen, samt eventuella förseningar i beställningar och leveranser.

Enligt Telia Sonera är strejken olaglig.

"Väcker misstanke om förhandlingarnas laglighet"

Fackförbundet Pro uppger att orsaken till utmarschen är att Telia Sonera i de pågående samarbetsförhandlingarna inte i enlighet med samarbetslagen har förmedlat bakgrundsuppgifter åt förtroendemännen.

Telia Sonera har inte velat ge information om hur många nya arbetstagare företaget har anställt sedan augusti 2016. Förtroendemännen har heller inte fått veta namnen på de som är under uppsägningshot.

- Utan de begärda uppgifterna om nya arbetstagare är det omöjligt att försäkra sig om grundernas laglighet. Genom att låta bli att ge uppgifterna väcker arbetsgivarsidan misstanke om förhandlingarnas laglighet, konstaterar de högre tjänstemännens huvudförtroendeman Pekka Riiali i fackförbundets pressmeddelande.

På grund av detta valde förtroendepersonerna för en vecka sedan att marschera ut från samarbetsförhandlingarna.

Telia Sonera har i sitt pressmeddelande betonat att de följer bestämmelserna i lagstifningen och kollektivavtalen i samarbetsförhandlingarna.

Samarbetsförhandlingarna som berör tusen personers arbetsuppgifter inleddes i januari 2017. Vid slutet av år 2016 hade Sonera ungefär 3 300 anställda.

Diskussion om artikeln