Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Laukkanen knäckte OS-insatsen – utslagen i semin

Från 2017
Uppdaterad 23.02.2017 20:20.
Mari Laukkanen.
Bildtext Mari Laukkanen var enda finländska som klarade kvalet på damsidan.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Mari Laukkanens VM-sprint tog slut i semifinalen. Finländskan hade inget att sätta emot när det smällde till i Lahtis, men gjorde ändå sitt bästa mästerskap. Hon blev åttonde i Lahtis.

Finlands enda hopp i damernas första VM-tävling var Mari Laukkanen. Hon klarade kvalet galant och åkte in som tvåa efter Maiken Caspersen Falla.

Laukkanen valde att åka i det tredje kvartsfinalheatet. Finländskan hade förstaplatsen i loppet hela vägen fram till upploppet. Då gick Natalia Matveeva förbi, men Laukkanen klarade av att hålla Hanna Kolb bakom sig.

Därmed fixade Laukkanen något hon inte orkat med i säsongens två världscupstarter. Där har hon åkt ut i kvartsfinalskedet. I hemma-VM tog hon sig in bland de tolv främsta.

Tufft motstånd

I semifinalen ställdes skidskytten mot riktigt tufft motstånd. Jessica Diggins, Ida Ingemarsdotter, Heidi Weng, Julia Belorukova och Hanna Kolb var inget att leka med. Laukkanen låg långt framme hela vägen, men i sista kurvan blev det väldigt trångt.

Laukkanen slutade fyra i heatet och var drygt två sekunder från avancemang på tid till finalen. Nu tog hon en åttondeplats på hemmaplan.

– Hon utnyttjade inte den fart hon tog med sig in på stadion. Hon tvingades bromsa lite och tappade placeringar. Kanske rutinen saknades trots allt, säger Yle Sportens Glenn Lindholm.

Laukkanens dag tog alltså slut i och med semifinalinsatsen, men kvällens sprint var ändå en av hennes bästa insatser någonsin.

I hennes enda tidigare mästerskapsstart tog det slut i kvartsfinalen. Det var i OS i Sotji för tre år sedan. Då blev det till slut en 15:e plats.

Diskussion om artikeln