Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anu Koivunen: Sipilä borde medge att han hade fel

Från 2017
Uppdaterad 23.02.2017 20:11.
Juha Sipilä
Bildtext Statsminister Juha Sipilä.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Det var inte fel att publicera artikeln om statsministerns kopplingar till gruvbolaget Terrafame utan att höra honom själv, bedömer Opinionsnämnden för massmedier (ONM). Nu borde statsminister Juha Sipilä (C) offentligt medge att han hade fel, anser medieforskare och professor vid Stockholms universitet Anu Koivunen.

Koivunen anser att ONM:s beslut är välargumenterade och välformulerade.

Anu Koivunen, professor och medieforskare
Bildtext Anu Koivunen
Bild: Yle

Samtidigt fälldes Suomen Kuvalehti för att inte ha hört chefredaktör Atte Jääskeläinen i deras nyhet om att Jääskeläinen skulle ha stoppat rapportering om statsministerns Terrafame-kopplingar efter påtryckningar.

- De hade ett scoop, tog en medveten risk och fick en anmärkning, konstaterar Koivunen.

I samband med Yles rapportering om Terrafame har Juha Sipilä anklagat Yle för att ha brutit mot journalistreglerna.

- Han har flera gånger påstått att det var orsaken till att han åtminstone tillfälligt förlorade förtroendet för Yle. Jag anser att han offentligt borde konstatera att han hade fel, säger Koivunen.

Sipilä inväntar justitiekanslern

Juha Sipilä själv har avstått från att kommentera ONM:s beslut i rapporteringen om hans kopplingar till Terrafame, och hänvisar till att justitiekanslern fortfarande behandlar besvär som kommit in i samma ärende.

- Tills justitiekanslerns beslut kommer är jag försvarslös i den här frågan, sade Sipilä till journalisterna i riksdagen.

Enligt Sipilä är justitiekanslerns anvisning att ärenden som är under behandling inte ska kommenteras.

Diskussion om medier viktig

Terrafame-härvan och rapporteringen kring den har i offentligheten väckt debatt om Yles och mediernas oberoende. Det är en bra sak, säger Koivunen, som också uppskattar att Yle i och med beslutet om att låta göra en kvalitetsrevision har valt en mera transparent väg i stället för att enbart diskutera internt.

- Diskussion är viktigt. Det finns väldigt motstridiga forskningsresultat om hur finländare litar på medier. En del undersökningar både i Finland och utomlands visar att en tredjedel av mediekonsumenterna misstror kvalitetsmedia och anser att journalisterna har agendor.

Misstroendet frodas också bland en del politiker, bland annat hos statsministern som sade sig ha förlorat förtroendet för Yle.

- Jag har själv varit väldigt kritisk till statsminister Juha Sipiläs ifrågasättande av Yles roll. Nu senast hörde vi också försvarsministern upprepa påståenden om desinformation i Yles rapportering. Det är allvarliga anklagelser från samhällets topp, konstaterar Koivunen.

Anu Koivunen intervjuades av Bengt Östling.

Diskussion om artikeln