Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordiska missar: Nilsson bitter, Northug nöjd, Östberg en sopsäck, Björgen räckte inte till

Från 2017
Uppdaterad 23.02.2017 21:36.
Stina Nilsson och Natalia Matvejeva krockar, VM-sprintsemifinal, Lahtis 2017.
Bildtext Stina Nilsson kraschade ut sig själv och Natalia Matvejeva.
Bild: Lehtikuva

Flera tunga nordiska namn fick tidigt stryka på foten i VM-sprinten i Lahtis. Stina Nilsson var enormt besviken efter sitt fall, medan Petter Northug aldrig varit en lika nöjd VM-femma.

– Nämen, det är väl roligt att ramla, svarar Stina Nilsson syrligt på Yle Sportens (bevisligen rätt dumma) fråga om hur stor besvikelse hon känner efter sin VM-semifinal.

Nilsson var en av flera nordiska medaljkandidater som fick lämna Lahtis fristilssprint nedstämd. Nilsson krokade ihop med ryskan Natalia Matvejeva i den sista kurvan och föll ut.

– Jag var väldigt pigg och började benskejta tidigt. Matvejeva gjorde samma sak och då krockade vi, summerar Nilsson kraschen.

Juryn bedömde att svenskan var skyldig till krocken och placerade Nilsson sist i heatet. Matvejeva var upprörd efteråt.

– Jag kan inte förstå varför hon gjorde så. Det gick väldigt fort, jag är besviken, säger Matvejeva enligt Expressen. Jag förlorade en medalj i dag.

Dubblerar på helgen

Nilsson säger att formen kändes fin, men hon vill inte spekulera vart farten kunde ha räckt. På veckoslutet söker hon revansch i lördagens skiathlon och söndagens sprintstafett.

Troligen.

– Vi får se om jag blir uttagen, konstaterar Nilsson kort. Men jag vill gärna skida båda.

Sverige fick två damer till final men Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter fick nöja sig med fjärde respektive femte plats. Bland herrarna blev den enda semifinalsvensken Calle Halfvarsson utanför final.

Northug: Aldrig varit så nöjd femma

Norge tog två medaljer. Maiken Caspersen Falla var fullständigt överlägsen bland damerna, medan Johannes Hösflot Klaebo tog brons i herrfinalen före landsmännen Finn Hågen Krogh och Petter Northug.

Petter Northug, VM 2017.
Bildtext Northug lyckades inte försvara sitt VM-guld i sprint.
Bild: Lehtikuva

– Man vill vara med och kämpa om medaljer, men situationen har ju varit som den varit, säger Northug till NRK och syftar på den sviktande formen i vinter.

– Jag har aldrig varit så nöjd med en femte plats i VM. Det är lite fel att säga det, jag hoppas ju alltid att vinna. Men det har varit några tunga månader och det känns bra att få till sin bästa tävling just i VM.

Björgen: Inget fel på formen

I damtävlingen slogs Heidi Weng ut i semifinal, medan Marit Björgen, Ingvild Flugstad Östberg och Kathrine Rolstedt Harsem kapitulerade redan i kvarten.

– Det blev ett oroligt heat, berättar Björgen, som åkte i samma kvartsfinal som Östberg och Weng, till Yle Sporten. Jag hade hoppats på hög fart från start, men alla vi norskor kom dåligt iväg och det blev inte heatet vi ville ha.

– Jag försökte komma förbi men tappade min position i den lösa snön och blev långt ifrån. Men det är bara att lägga det här bakom sig. Formen är bra, det är inget fel på den.

Flugstad Östberg: En sopsäck

Björgen deltar i lördagens skiathlon men står över söndagens sprintstafett. Där skulle däremot Flugstad Östberg mer än gärna delta.

– Men jag åker inte fort nog i dag för att kvala in till laget. Maiken och Heidi ser ut som det starkaste laget just nu, säger hon i Yle Sportens intervju.

– Jag var ute efter en finalplats och medalj, som alltid i mästerskap, men jag kom helt enkelt inte fram. Det var inte bra nog.

Hur känns formen överlag?

– Det har inte gått så värst bra på sistone och i kvalet (25:e snabbast) kände jag mig som en sopsäck. Det positiva var att kroppen kändes bättre i heaten, jag tror det är helt bra att gå vidare.

Diskussion om artikeln