Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Herola och Hirvonen mot ett koppel tyskar

Från 2017
Uppdaterad 24.02.2017 11:52.
Johannes Rydzek (t.v.) och Eric Frenzel, januari 2017.
Bildtext Johannes Rydzek (t.v.) och Eric Frenzel har delat på världscupsegrarna i vinter.
Bild: Sven Simon / All Over Press

Skid-VM i Lahtis fortsätter med en individuell tävling i nordisk kombination, där backmomentet står på programmet genast på förmiddagen. Finland ställer upp med en intressant kvartett.

Vad och när

Herrarnas individuella tävling i nordisk kombination. Backhoppning från normalbacken med start klockan 10.30, skidmomentet på 10 kilometer klockan 13.30. Allting direkt i TV2 och Arenan, Leif Lampenius och Glenn Lindholm refererar på svenska.

Utgångsläget

Tyskland har varit förkrossande överlägsen nation i nordisk kombination i vinter med tredubbelledning i den totala världscupen genom Johannes Rydzek, Eric Frenzel och Fabian Riessle, och därtill Björn Kircheisen på femte plats.

Förra säsongens totaltvåa Akito Watabe avancerade till fjärde plats i världscupen tack vare första och andra platsen på hemmaplan i Japan för ett par veckor sedan.

Sex kombinerade tävlingar i normalbacke har avgjorts i vinter, segrarna har gått till Frenzel, Rydzek, Frenzel, Rydzek, Rydzek och Frenzel. Inte svårt att hitta förhandsfavoriter.

Skrällvarning

Ilkka Herola har visat god hoppform under träningarna i Lahtis och har hört till de snabbaste i skidspåret i de flesta tävlingarna på det här årets sida. Ifall han lyckas lika väl i tävling som i träning i den bekanta Lahtisbacken får Herola starta bland de tio första – och då är allting möjligt.

Finländarna

Herola har sju placeringar i topp-10 denna säsong, men saknar tillsvidare en podieplats. Det har däremot Eero Hirvonen, som var tvåa just i Lahtis i januari. Den tävlingen gick i stora backen, men även Hirvonen har visat gott hoppskick i normalbacken under träning.

Hannu Manninens svaga hoppform betydde att veteranen inte vek sig en plats i Finlands trupp. I stället är hemmanationens två övriga representanter juniorvärldsmästaren Arttu Mäkiaho och Leevi Mutru som var tia i Lahtis världscup i januari.

Historisk detalj

Det har tävlats om VM-medaljer i kombinerat med normalbacke ända sedan Chamonix 1924, då OS även hade VM-status. Vinnare då var norrmannen Johan Gröttumsbråten som tillsammans med östtysken Ulrich Wehling har rekordmånga fyra guld.

Finland har ”endast” två världsmästartitlar, två genom Heikki Hasu och en genom Paavo Korhonen. Anssi Koivuranta tog den senaste medaljen, ett brons för tio år sedan.

Referentens tips

Glenn Lindholm: ”Det blir Tysklands dag, jag tror på en trippelseger. Om Herola och/eller Hirvonen får till ett bra hopp i backen och ligger bland de sex-sju främsta inför skidmomentet kan de till och med kämpa om medalj.”

Diskussion om artikeln