Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Marthaförbundet vill inspirera Karlebyfamiljernas matvardag

Från 2017
Gemensam kvällsbit på inspirationskvällen i Karleby.
Bildtext Gemensam kvällsbit på inspirationskvällen i Karleby.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Barnfamiljernas vardagsmeny består ofta av ungefär fem återkommande rätter. Det här vill Marthaförbundet ändra på. På torsdagen bjöd man in till en inspirationskväll i Hållhagens skola i Karleby.

Ann-Louise Ahrenberg och Sofia Grynngärds som jobbar med Marthaförbundets projekt Tack för maten! Vill ge inspiration och väcka intresse för säsongens läckerheter bland både barn och vuxna.

- En lyckad måltid kan beskrivas med ett ord, matglädje. Finns den så är måltiden lyckad. Måltiden ska vara en trevlig stund, säger Ann-Louise Ahrenberg.

Trots att dragplåstret, den svenska matprofilen Johanna Westman insjuknat så mötte många föräldrar och barn upp. Ahrenberg och Grynngärds föreläste och lagade vegetarisk mat inför publik. Under tiden fick barnen pyssla, dofta på olika kryddor och plantera ärtskott.

Planterar ärtskott.
Bildtext Barnen planterade ärtskott.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Bär med sig matvanorna

Projektet Tack för maten! som Ahrenberg och Grynngärds jobbar med till vardags vill locka barn i daghem och eftis att pröva nya smaker. Och hur man äter som liten är viktigt.

- De matvanor man får som barn bär man med sig hela livet. Vi behöver få en hälsosam grund, säger Sofia Grynngärds.

- Och det är vi vuxna som kan påverka, det är vi som gör valen i butiken, säger Ahrenberg.

Sofia Grynngärds, Ann-Louise Ahrenberg och Frida Nylund från Marthaförbundet.
Bildtext Sofia Grynngärds, Ann-Louise Ahrenberg och Frida Nylund på Marthaförbundet.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Rotfrukter är gott och billigt

Ahrenberg och Grynnäs vill slå ett slag för inhemsk mat, främst rotfrukter. Det är både god och förmånlig mat säger Grynngärds. De tillagade en rotfruktsbolognese som publiken fick smaka.

- Det är ingen slump att vi valde den rätten. Vi vill lyfta fram att man kan äta vegetariskt och det passar även barn. Med ett glas mjölk och ärter till får de tillräckligt med proteiner ändå, säger Ahrenberg.

Och rotfruktsbolognesen gjorde succé bland publiken.

- Det var jättegott, det här ska vi pröva hemma. Jag ska ta receptet, säger Tobias Wärnström som deltog i inspirationskvällen tillsammans med dottern Venla.

Rotsaksbolognese som inspiration.
Bildtext Rotsaksbolognese inspirerade till vegetarisk matlagning.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén
Tobias Wärnström med dottern Venla.
Bildtext Tobias Wärnström med dottern Venla.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Gyllene halvtimme

Det goda nyhetern är att vi äter allt mera grönsaker. Men det kunde bli ännu bättre säger Ahrenberg och det är stor skillnad mellan matintresset i familjerna.

- Det finns de som är jätteintresserade, men variationen är stor. Framför allt på hur mycket tid matlagningen får ta, säger Ahrenberg.

- En gyllene regel är att matlagningen till vardags får ta ungefär en halvtimme, säger Grynngärds.

I sitt arbete i daghemmen använder man sig av Sapere-metoden för att intressera barn för nya smaker. Man får smaka, känna och dofta.

- Fokus är att barnen ska våga smaka. Det är ett lekfullt sätt att närma sig mat med syn-, känsel- doft- och smaksinnet, säger Grynngärds.

Grönsaksglädje på inspirationskvällen.
Bildtext Grönsaksglädje i Hållhagens skola.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Stort matsvinn

Förutom att inspirera till nya smaker och rätter vill Marthaförbundet också få oss att minska matsvinnet. Vi slänger i medeltal 25 kilogram fullt gångbar mat per person och år.

- Tyvärr. Det är dumt att kasta pengar i roskisen och dessutom är det en ekologifråga, säger Ahrenberg.

- Det går mycket resurser i spillo, vi måste lära oss uppskatta mat. Och av lite mjuknade grönsaker kan man till exempel koka en purésoppa, säger Grynngärds.

Maten smakar alltid bättre om barnen fått vara med och tillaga den säger Ahrenberg. Man ska inte vara rädd att låta barnen använda till exempel potatisskalare coh kniv.

- Barnen kan skala och riva grönsaker och vi borde diskutera maten och varifrån den kommer med våra barn, säger Ahrenberg.

Trots vid matbordet

Att måltiden ofta inte blir den harmoniska stund man önskar i barnfamiljer är ingen ovanlighet. Men Ahrenberg ger tips om hur man räddat matstunden.

- Försök att ignorera beteendet, det är uppmärksamhet barnet är ut efter. Klart att barnet inte får göra vad som helst men måltiden är en perfekt plats för trots, säger Ahrenberg.

Annika Enlund-Piirto som väntar sitt tredje barn är en av de föräldrar som deltog i inspirationskvällen.

- Det var så aktuellt nu när jag snart igen blir föräldraledig och matsituationerna kan vara rätt enerverande, säger Enlund.Piirto.

Vad tar du med dig härifrån?

- Att försöka göra måltiden inspirerande och att laga mera vegetarisk mat. De har rätt i att det ofta är de samma rätterna som snurrar på matbordet, säger Enlund-Piirto.