Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Labour slog EU-fientliga Ukip i fyllnadsval i Storbritannien

Från 2017
Uppdaterad 24.02.2017 08:27.
Stoke-on-Trent har kallats brexit förespråkarnas huvudstad i Storbritannien. Nästan 70 procent av stadens väljarfe röstade för ett utträde ur EU
Bildtext Stoke-on-Trent har kallats brexit förespråkarnas huvudstad i Storbritannien. Nästan 70 procent av stadens väljarfe röstade för ett utträde ur EU
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Arbetarpartiet Labour i Storbritannien har vunnit fyllnadsvalet i Stoke-on-Trent som betraktades som en viktig mätare av det politiska klimatet i landet efter brexit-omröstningen.

Arbetarpartiet fick en klar seger i Stoke-on-Trent som var ett av brexit-förespråkarnas starkaste fästen i folkomröstningen för knappt ett år sedan.

Det främlings- och EU-fientliga partiet Ukip kom på andra plats klart överglänst av labour.

Partiets nya ledare Paul Nuttal led samtidigt ett svidande nederlag och lyckades alltså inte ta sig in i parlamentet.

Det sätter käppar i hjulet för Ukips planer på att utnyttja brexit-omröstningen för att utvidga sitt politiska stöd i Strobritannien.

Seger och förlust för Corbyn

Segern i Stoke betraktas också som en viktig framgång för labour-ledaren Jeremy Corbyn, vars parti har sjunkit under 20-procents strecket i färska opinionsmätningar.

Corbyn förespråkar en betydligt mer vänsterorienterad politik än sina föregångare i partiledningen.

Corbyn led i varje fall ett nederlag i ett fyllnadsval i Copeland, där de styrande konservativa tog över ett labour-mandat.

Labours förlust var historisk eftersom det var första gången sedan 1982 som ett regeringsparti har slagit ut det ledande oppositionspartiet i ett fyllnadsval.

Det ger ytterligare vatten på kvarnen åt dem som anser att Corbyn kommer att leda arbetarpartiet till en katastrofal förlust i följande parlamentsval.

Det främlingsfientliga Ukips ledare Paul Nuttal (tv) led ett svidande nederlag i sitt försök att komma in i parlamentet
Bildtext Det främlingsfientliga partiet Ukips ledare Paul Nuttal (tv) led ett svidande nederlag i sitt försök att komma in i parlamentet
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Labour har vunnit i distriktet i nordvästra England sedan det bildades på 1950-talet, men det var oklart hur det har hållit sina ställningar efter förlusten i folkomröstningen om ett utträde ur EU.

Av Storbritanniens 30 största städer var Stoke-on-Trent den stad som stödde utträdet allra mest, då nästan 70 procent av distriktets väljare röstade för brexit.

Detta trots att distriktets parlamentsledamot, arbetarpartiet Tristram Hunt var mot ett utträde.

Huvudstad för brexit

Hunt lämnade parlamentet förra månaden på grund av sitt motstånd mot partiledaren Corbyn, vilket utlöste fyllnadsvalet.

I folkomröstningen i fjol var de flesta av labours väljare för brexit medan de flesta av partiets parlamentsledamöter var mot utträdet liksom Hunt.

Gareth Snell, hans efterträdare i parlamentet hoppades att motståndet mot brexit inte skall definiera Stoke-on-Trent.

- En stad som många kallar för brexits huvudstad, har än en gång visat att den är så mycket mer det, staden kommer inte för alltid att definieras av folkomröstningen försäkrade Snell i sitt segertal.

Diskussion om artikeln