Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyra finländska tv-kanaler kan slockna på tisdag

Från 2017
Uppdaterad 24.02.2017 12:57.
Pojke som ser på tv
Bild: Creative Commons / Vidmir Raic

Om du likt 1,5 miljoner finländare bor i ett kabelhushåll, kan det hända att kanalerna Ava, Jim, Liv och Hero slocknar i din tv. Det handlar om ett kostnadsgräl och upphovsrätter.

Teleoperatörerna DNA och Sonera berättade i torsdags att de förbereder sig på att avbryta distributionen av Nelonens och MTV:s fritt mottagbara kanaler i sitt kabelnätverk på tisdag den 28 februari.

Orsaken är en dispyt om upphovsrätter, där tv-bolagen och operatörerna inte har kunnat komma överens om vem som ska betala ersättningar för upphovsrätter när tv-program sänds.

Vem ska betala för ny upphovsrätt i kabelnätverket?

År 2015 trädde en lagförändring i kraft som kräver en extra avgift för kabeldistribution, eftersom sändning i kabelnätverket räknas som att sända programmet en gång till. Förändringen skulle se till att lagstiftningen inom EU är kompatibel.

Nu kan medieföretagen inte komma överens som vem som borde stå för fiolerna.

TV-bolagen vill inte betala eftersom de upplever att de redan har betalat för upphovsrätten en gång och operatörerna vill inte heller betala eftersom de anser att man inte sänder något på nytt.

Lassi Tasajärvi vid Nelonen till berättar till Helsigin sanomat att Nelonen har förhandlat med operatörerna ifall det skulle vara möjligt att fortsätta de nuvarande avtalen till början av april. På det sättet skulle alla parter få tilläggstid.

Det finns ännu en chans att parterna kommer överens. I så fall fortsätter tv-kanalerna Ava, Jim, Liv och Hero att sända som vanligt.

Artikeln uppdaterad 24.2.2016 klockan 9:40 med tillägget att lagförändringen kom till för att göra lagstiftningen inom EU kompatibel och klockan 12.55 med Tasajärvis kommentarer till HS

Diskussion om artikeln