Köttproduktionen nådde nytt rekord i Finland
Köttproduktionen i Finland ökade i fjol med två procent till rekordvolymen 404 miljoner kilo, meddelar Naturresursinstitutet Luke.
Mest produceras fortfarande svinkött, även om produktionen minskade med en procent till sammanlagt 190 miljoner kilo. Mest svinkött producerades år 2008 då volymen uppgick till 217 miljoner kilo.
Produktionen av fjäderfäkött har däremot fortsatt att öka. I fjol ökade produktionen med sju procent till 125 miljoner kilo. Också produktionen av kalkonkött ökade. 90 procent av fjäderfäköttet utgörs av broiler.
Produktionen av nötkött ökade något till knappt 87 miljoner kilo. Nötköttsproduktionen har minskat med cirka 30 procent från rekordet på 125 miljoner kilo i mitten av 1980-talet.
Mer ekologiskt inom ägg- och mjölkproduktionen
Äggproduktionen ökade i fjol för femte året i rad och uppgick till drygt 72 miljoner kilo.
Antalet golv- och sprättägg minskade något, medan produktionen av ekologiska och burägg ökade. Fem procent av äggen var ekologiska.
Mjölkproduktionen minskade något i fjol och uppgick till 2 359 miljoner liter.
Produktionen av ekologisk mjölk fortsatte att öka och uppgick i fjol till 55 miljoner liter, vilket är över två procent av den totala produktionen.
Artikeln uppdaterades 24.2.2017 klockan 13:00 . Siffran 2017 miljoner kilo i andra stycket korrigerades till 217.