Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Armén i Guatemala blockerar flytande abortklinik

Från 2017
Uppdaterad 24.02.2017 12:25.
Guatemalansk militär ombord på den holländska abortbåten 23.2.2017
Bildtext Guatemalansk militär ombord på den holländska abortbåten 23.2.2017
Bild: EPA/ESTEBAN BIBA

Flottan i Guatemala har stoppat en nederländsk segelbåt som kommit till Guatemalas kust för att erbjuda kvinnor i Guatemala medicinsk abort.

På onsdagen anlöpte den nederländska organisationen Women on Waves segelbåt hamnen i Puerto San José, 90 kilometer söder om huvudstaden Guatemala City.

Enligt organisationens planer skulle aktivisterna plocka upp kvinnor vars graviditet inte överskrider tio veckor och som vill ha hjälp med abort. De skulle föras ut på internationellt vatten och där få hormontabletter som stöter ut fostret.

På torsdagen ordnade de holländska aktivisterna en presskonferens som stördes av ilskna demonstranter.

Därefter bordades organisationens fartyg av militär. Flottan bevakar båten och ser till att aktivisterna inte lämnar den och att lokala kvinnor inte kan komma ombord.

65 000 illegala och farliga aborter per år

Den flytande abortkliniken ska ha blockerats på order av Guatemalas president Jimmy Morales.

Abort är olagligt i Guatemala, såvida inte moderns liv är i fara. Det samma gäller i flera latinamerikanska länder.

Enligt organisationen Women on Waves utförs cirka 65 000 illegala och farliga aborter i Guatemala per år. Enligt organisationens uppgifter vårdas över 20 000 kvinnor på sjukhus varje år på grund av komplikationer efter illegala aborter. De orsakar också många dödsfall per år.

Women of Waves ser zikaviruset som en extra anledning till att kvinnor i Guatemala borde erbjudas möjlighet till lagliga aborter.

Organisationen har tidigare seglat till en rad andra länder med strikt abortlagstiftning. Bland annat Polen, Spanien och Portugal. Vid organisationens senaste resa - år 2012 - till Marocko stoppades aktivisterna då de försökte lägga till vid en hamn där.

Diskussion om artikeln