Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad har Jakobstad och Sri Lanka gemensamt?

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 13:24.
Artisten Tom Alfons
Bildtext Tom Alfons med Toto Kruse på saxofon och DJ Stards. Tom Alfons släpper sin debut-EP 2017.
Bild: Yle / Petter Sandelin

Riktigt bra hiphop.

Det är torsdag kväll och fullt hus på After Eight i Jakobstad. Från scenen hörs svenska, engelska och singalesiska. Kvällens artister är Tom Alfons och Costa. Det är två killar som har hittat hiphopen i varandra.

Det låter kanske otippat att Sri Lanka och Jakobstad möts på scenen, men samtidigt är det helt logiskt. Bra musik känner inte till några gränser, inte ens språket. Trots att Costa i första hand rappar på sitt modersmål, singalesiska, hänger publiken med. Tom Alfons gungar med och gör några instick, och ser i alla fall ut som om han förstår precis allt.

- Den vanligaste kommentaren jag får är att folk inte förstår orden men att jag har ett bra kroppsspråk. Jag tror att de känner min vibe, säger Costa.

Ifall man ska lära sig ett uttryck på singalesiska så är det “paavi paavi”, som återkommer gång på gång. Det betyder att flyta. Som ett löv flyter i en bäck. Eller varför inte som en MC flyter i en vers.

Artisten Costa
Bildtext Costa
Bild: Yle / Petter Sandelin

Från Sri Lanka till Jakobstad

Costa kom till Finland år 2013 för att studera. Det var en stor kulturkrock.

- Det var verkligen konstigt. Jag hade en helt annan bild av landet. Ärligt talat om min bild av Finland var A, så var verkligheten Z. Jag menar det varken positivt eller negativt. Det var bara helt annorlunda. Kanske är det så för alla.

De första två åren i Finland gjorde han ingen musik. Sedan tog han sig i kragen och hittade tillbaka till låtskrivandet. Han har gett ut några låtar som har blivit populära i hemstaden Kandy. 2016 träffade han Tom Alfons.

- Vi träffades förra sommaren på gymet. Det var en slump, berättar Tom Alfons.

Några veckor senare stod de på scenen tillsammans. Costa värmde upp för Alamaa i Jakobstad och ville gärna ha flera rappare på scenen.

Artisten Tom Alfons
Bildtext Tom Alfons
Bild: Yle / Petter Sandelin

En hektisk månad

Tom Alfons har alltid skrivit texter, men det är först det senaste året som låtarna blivit klara. Något har hänt.

- För mig var det här galet. Ellen som jobbar här frågade om jag ville göra ett gig. På en månad har jag varit tvungen att få ihop alla lösa trådar. Det har varit sjukt hektiskt för mig men det känns bra. Det är för det här man gör det.

Det märks att han och Costa tar fram det bästa ur varandra.

- Vi lyssnar på olika sorters hiphop, förklarar Costa.

- Costa är en skön kille. Det är väl det mest generiska man kan säga om någon men han är verkligen det. Han är väldigt ivrig på att göra låtar och få klart dem. Jag är den som hela tiden går tillbaka och vill spela in på nytt och på nytt, säger Tom Alfons

- Jag har försökt jobba med många, men det har aldrig gått så här bra. Han kommer på grejer som jag aldrig skulle komma på, säger Costa.

Idag är musiken viktig för dem båda. De har svårt att tänka sig att leva utan att skriva låtar.

- Jag har ingen aning om vad fan jag gjorde före det här. Jag har märkt att man har så mycket fritid. Även om du har ett jobb så har du fritid, säger Tom Alfons.

- Till och med efter att du har gjort musik har du fritid, flikar Costa in.

- Du behöver riktig mat och mat för själen. Soul food, säger Tom Alfons.

Amen.

Diskussion om artikeln