Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad fälls för arbetarskyddsbrott

Från 2017
Uppdaterad 24.02.2017 15:28.
Rättssal
Bild: Yle/Roger Källman

För drygt två år sedan skadades en arbetstagare för Jakobstads Vatten när han föll baklänges av en stege. Österbottens tingsrätt anser att olyckan kunde ha undvikits med bättre planering på arbetsplatsen.

I oktober 2014 klättrade Jakobstads vattens arbetstagare upp på en A-stege för att ta sig upp på en kompressor. Arbetsuppgiften var att flytta en lysrörsarmatur, men arbetstagaren tappade balansen och föll baklänges.

Fallhöjden var 2,19 meter och det fanns inget fallskydd.

Arbetsolyckan behandlades i Österbottens tingsrätt i onsdags. Jakobstad stad och Jakobstads Vatten döms för arbetarskyddsbrott.

Enligt tingsrätten berodde olyckan på bristande planering och att man inte hade något fallskydd. Enligt tingsrätten är det arbetsledarens ansvar att planera arbetet och verkställande direktörens ansvar att finns föreskrifter för arbetarskydd.

Jakobstad stad och Jakobstads Vatten betalar 3 500 euro i böter. Dessutom måste de betala 95 euro till staten, vilket motsvarar den ekonomiska vinningen de fått genom att inte skaffa en arbetsställning.

Utöver det döms den verkställande direktören vid tidpunkten för olyckan till 20 dagsböter och arbetsledaren till 25 dagsböter.