Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kombinerade medaljmissen: ”Helt ofattbart hur mycket man kan underprestera”

Från 2017
Ilkka Herola, VM 2017.
Bildtext Ilkka Herola väldigt besviken efter den första VM-insatsen i Lahtis.
Bild: Lehtikuva

En vacker dag ska jag stå på pallen men den här gången räckte jag inte till, säger Eero Hirvonen som var bästa finländare i den första VM-tävlingen i nordisk kombination i Lahtis. Ilkka Herola var betydligt surare.

När Eero Hirvonen dyker upp framför Yles mikrofon står den tyska medaljtrion på prispallen och lyssnar på Lied der Deutschen ur högtalarna.

Hirvonen, 21, kunde inte rå på de tyska kanonerna som med Johannes Rydzek, Eric Frenzel, Björn Kircheisen och Fabian Riessle tog en fyrdubbelseger.

– Målet är att stå där uppe i framtiden. I dag räckte jag inte ännu till mot de där killarna, men månne inte det kommer en vacker dag, säger Hirvonen.

Ingen chans på medalj

Hirvonen hoppade på sin egen nivå i backen och gav sig iväg som sjunde man i spåret, där han sedan tappade två placeringar.

– Som helhet gick det helt bra. En bra prestation i backen, en bra prestation i spåret. Inte perfekt i någondera, det sista lilla saknades, men jämnstarkt. Jag måste vara nöjd.

Eero Hirvonen, VM 2017.
Bildtext Hirvonen hittade ingen extra växel.
Bild: Lehtikuva

Det stora bronsjagande packet bakom den ledande tyska duon höll rätt maklig fart och det var först under det sista varvet (2,5 km) av fyra som kopplet tryckte gasen i botten.

– För mig hade det säkert passat ännu bättre med en jämnhård fart loppet igenom, men jag hade inte krafter för att själva skruva upp tempot, konstaterar Hirvonen.

– Men inte hade heller det upplägget gett mig en podieplats, så det är helt onödigt att spekulera. Inte påverkade det åtminstone många placeringar i slutresultaten.

Herola: Helt ofattbart

Ilkka Herola hade otur med vinden i backen och beskrev utgångsläget inför skidmomentet som ”helt hopplöst”.

Herola startade som 27:e man och korsade mållinjen som tolva. Han var femte snabbast i ren skidtid.

– Det har hela tiden varit klart att det inte faller på skidfarten, säger en nedstämd Herola efter målgång.

– Men nog är det ju helt ofattbart hur mycket man kan underprestera i backen. Jag har inte haft ett närapå lika dåligt hopp tidigare här i Lahtis, och nu lyckas jag sen trolla fram en sån till tävlingen. Visst är det lite frustrerande.

Eero Hirvonen och Ilkka Herola, VM 2017.
Bildtext Hirvonen och Herola får en ny chans i söndagens stafett.
Bild: Lehtikuva

Herola kom ikapp bronsgänget med ett varv kvar att åka, men kunde aldrig på allvar nosa på medalj. Åkarna i Hirvonens grupp hade betydligt mer energi kvar under de sista kilometrarna.

– De hade ju fått vila i tre varv och hade inte behövt jobba en meter, så det var helt självklart att de sticker, säger Herola.

– Det har varit samma visa i flera år, att jag efter en skitinsats i backen får fajtas i skidmomentet. Det verkar inte bli någon ändring på det. Men nu blickar vi framåt, så mycket sämre kan det åtminstone inte gå.

Den följande tävlingen i nordisk kombination i Lahtis är stafetten på söndag.

Diskussion om artikeln