Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bråk mellan främlingsfientliga demonstanter, invandrare och polis i Sydafrika

Från 2017
Polis avfyrar gummikulor mot invandrare under sammandrabbningar i samband med invandringsfientliga demonstgrationer i Pretoria 24.2.2017
Bildtext Polis avfyrar gummikulor mot invandrare under sammandrabbningar i samband med invandringsfientliga demonstrationer i Pretoria 24.2.2017
Bild: EPA/KIM LUDBROOK

Sydafrikansk polis tog till gummikulor, tårgas och vattenkanoner i huvudstaden Pretoria på fredagen för att skingra invandringsfientliga demonstrationer. De försökte också hålla isär invandrare och sydafrikaner som ville göra upp med varandra.

Hundratals aggressiva demonstranter drog ut på gatorna i Pretoria för att protestera mot invandringen. Situationen blev inte bättre av att unga invandrargäng drog ut i motdemonstrationer.

Många demonstranter på bägge sidor var beväpnade med käppar, stenar och knivar.

En del av de sydafrikanska demonstranterna överlämnade en lista på klagomål gällande invandring till inrikesministeriet. Redan på torsdagen lovade inrikesministern att det ska genomföras inspektioner på arbetsplatser för att kontrollera om företag anställer illegala invandrare.

Andra demonstranter åkte runt och letade efter utlänningar för att klå upp dem.

Utlänningsfientligt gäng ute på jakt efter invandrare i samband med demonstration i Pretoria 24.2.2017
Bildtext Främlingsfientligt gäng ute på jakt efter invandrare i samband med demonstration i Pretoria 24.2.2017
Bild: EPA/KIM LUDBROOK

Främlingsfientligheten har tilltagit och spänningarna mellan sydafrikaner och utlänningar har ökat under senare år, samtidigt som arbetslösheten i Sydafrika stigit till 27 procent.

Invandrarna beskylls för att ta jobben av sydafrikanerna, men också för våldtäkter, droghandel och annan kriminalitet.

Tidigare i veckan drog främlingsfientliga gäng ut i en del invandrartäta områden i Pretoria och Johannesburg. Flera nigerianer blev svårt misshandlade, och butiker ägda av somalier, pakistanier och andra utlänningar plundrades.

Diskussion om artikeln