Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals döda i självmordsattack i norra Syrien

Från 2017
Turkiska styrkor som samarbetar med proturkiska syriska rebeller rycker fram mot den IS-kontrollerade staden Al-Bab i nordvästra Syrien
Bildtext Turkiska soldater utanför al-Bab i väntan på att angreppet mot terrorgruppen IS positioner.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

I norra Syrien har åtminstone 60 människor dödats i ett bilbombsangrepp nära staden al-Bab. Angreppet tros vara terrorgruppen IS hämnd för att syriska rebeller och turkiska soldater tog kontroll över området i torsdags.

Gärningsmannen uppges ha kört en bil lastad med sprängämnen in i den vägspärr syriska rebeller inrättade utanför sitt lokala högkvarter på torsdag för att hindra IS från att smyga tillbaka in i området kring al-Bab.

Turkiet och de pro-turkiska rebellerna meddelade i går att de slutligen hade tagit över staden från IS efter flera veckors hårda strider.

Staden är nu helt under deras kontroll, men enligt syriska rebeller full av minor och gömda bomber.

Den angripna vägspärren uppges ha varit full av människor som ville ta tillfället i akt, då striderna om al-Bab hade tystnat, för att träffa släktingar eller handla.

Tiotals människor uppges också ha skadats då explosionen drabbade en stor del av kön vid vägspärren.

Videomaterial från området visar utbrända bilar och motorcyklar på rad där bomben exploderade.

Trots att IS inte längre kontrollerar området visar dagens terrordåd att de fortfarande utgör ett hot bortom det område de styr över.

Rebellerna i al-Bab uppger att de misstänker att IS fortfarande har terrorceller, små enheter av självmordsangripare, kvar i staden i väntan på ett tillfälle att gå till angrepp.

Motangrepp bland civila

Karta Jarablus.
Bildtext Al-Bab ligger strategiskt mellan den syriska regimens, SDF-styrkornas och IS områden.
Bild: Yle

IS har inte anmält att gruppen skulle ligga bakom angreppet men bilbombsattacken följer ett bekant mönster från både Irak och Syrien.

Där IS har förlorat kontrollen över ett område har gruppen fortfarande kunnat slå till med bilbomber och andra självmordsattacker.

I Irak har mängden terrordåd långt från fronten ökat i takt med att gruppen har förlorat mark i Mosul.

Både där och i Syrien har största delen av offren i de här motangreppen varit civila.

PR-seger som genast kom av sig

Attacken utanför al-Bab dämpar också kraftigt den PR-seger som den militära segern där ännu igår var för den turkiska regeringen.

Turkiet har lovat att driva terrorgruppen ur staden sen förra september och lovade då att operationen skulle gå att genomföra snabbt och utan större turkiska förluster.

Terrordådet lägger sordin på firandet över att al-Bab äntligen är under turkisk kontroll speciellt som terrordådet rapporteras ha krävt åtminstone två turkiska soldaters liv.

Den turkiska operationen mot IS ska ha haft stort stöd bland folket så länge det handlade om att driva undan terrorgruppen från Turkiets gränsområde.

Den turkiska regeringens ambitioner i Syrien har ändå vuxit under operationen.

Turkiet planerar inte bara att ta över IS syriska högkvarter i Raqqa, utan också Manbij som är under den kurdisk-ledda SDF-styrkans kontroll sen ifjol.

Samtidigt har ändå de turkiska förlusterna, både i antalet stupade och i dyr militärutrustning, ökat kraftigt.

Det är oklart hur stort stöd bland folket som skulle krävas för operationen för att ta över och hålla ett område från turkiska gränsen till Raqqa.