Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Därför lyckas danskarna exportera en livsinställning

Från 2017
Uppdaterad 25.03.2017 17:09.
En bok om hygge med ullstrumpor på pärmen, en mugg med danska flaggor.
Bildtext Att exportera en livsstil kan se ut så här, men egentligen handlar hygge varken om inredning eller "gör det själv"-trender säger lyckoforskare.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Aldrig hade han trott att en bok om hygge, eller danskt mys, skulle bli en exportsuccé. Men nu vill hela världen "hygge sig" som dansken. Yle Nyheter träffar Meik Wiking som skrev boken om den danska vägen till lycka.

Hygge, en livsinställning som går ut på att ha det socialt och mysigt tillsammans, har snabbt blivit ett begrepp runtom i världen. När man ska hygge sig, som det heter på danska, kan det vara som på ett café i centrala Köpenhamn som serverar morgonmål ända till klockan 15, trots att det är vardag.

Skålar och fat med avokadopålägg, äggröra och våfflor med sylt och grädde trängs på små bord. Här sitter Marcus Sørensen och Amanda Hold och äter morgonmål vid lunchtid.

- Vi är mycket stolta över hygge, det vill vi hålla fast vid, säger Amanda Hold

- Man har fått det sedan barnsben - att "nu ska vi hygge oss", säger Marcus Sørensen

Ett cafébord med halvtomma serveringsskålar för frukost.
Bildtext Så här kan man hygge sig, bara man gör det tillsammans med någon annan.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Norden är inne - gav skjuts åt hygge

Hygge är ett socialt och avslappnat sammanhang där danskt öldrickande, bakelser och fet mat ofta har ingått genom historien.

Men på senare tid har begreppet blivit en exportvara och hyggeböcker säljer i tusentals exemplar världen över. Det syns i bokhandlarna i Köpenhamn som säljer engelskspråkiga böcker om hygge med vackra bilder av mysiga stunder, som om de var tagna ur ett Strömsö-avsnitt.

Jag träffar lyckoforskaren Meik Wiking som nyligen har gett ut boken som fritt översatt har rubriken "Hygge - den danska vägen till lycka". På ett halvt år har den sålts i en halv miljon exemplar och getts ut på 31 språk, bland dem finska.

Vad är det som gör att just danskarna har lyckats exportera en livsinställning?

- En del är att man i andra länder är förälskad i Skandinavien. Många tv-serier har kommit ut här och det finns ett stort intresse för oss. Och så är det bevisat att Norden klarar sig bra i olika lyckomätningar.

Meik Wiking sitter vvid ett barbord och ser in i kameran, med ett ljus framför sig.
Bildtext Meik Wiking säger att många blickar mot de nordiska länderna för att bli lyckligare.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Det är kännspakt för Danmark att här också finns en tanskesmedja för lyckoforskning "The Happiness Reserach Insitute", som har grundats av Meik Wiking.

Pengarnas roll är underordnad

Den koncentrerar sig på modeller i samhället och speciellt Norden, som ökar mänskors känsla av välmående. Utgångspunkten är att storleken på plånboken ska ha en mindre betydelse för upplevelsen av lycka.

- Jag behöver inte bilen som en statusmarkör om jag till vardags blir glad av att färdas med cykel, säger Wiking som exempel.

- När folk ute i världen blir rika men känner att de inte blir lyckliga, så ser de på Skandinavien för att få svar på det.

Danskarna vill betona hygge i motsats till andra

Många mänskor i flera länder är bra på att göra det mysigt och trevligt i vardagen. Svenskarna har ju sitt fredagsmys. Så vad är speciellt med danska hygge?

Meik Wiking ger ifrån sig ett ljudligt skratt.

- Ja, du har helt rätt! De har det mysigt i Sverige och Tyskland. Det är kul att tala med läsare från Sydkorea, Frankrike och Polen, som säger att de har "hygget sig hela livet", men inte har haft ett ord för det.

- Men i Danmark och Sverige har vi ett ord för den situationen. Och det unikt danska är att vi sätter ett stort värde på det.

En dessertportion, ett levande ljus, ett par olivoljeflaskor.
Bildtext Många håller på med hygge i olika delar av världen, men skillnaden är att danskarna har ett ord för det.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

I jämförelse kan man säga att amerikanerna ser "frihet" som en del av sin identitet, precis som danskarna ser hygge som en del av sin. Det ingår till och med i den danska kulturkanon, som är ett slags rättesnöre eller en samling värderingar, som danskarna nyligen röstade fram på initiativ av regeringen.

Hygge handlar inte om det mysigaste hemmet

I motsats till de andra nordiska länderna kan man också säga att den mer liberala alkoholkulturen i Danmark har spelat en roll för att bevara en viss spontanitet. Danskarna behöver inte som svenskarna hinna till Systembolaget före klockan 15 på en lördag, för att köpa sig en flaska vin. Ändå behöver inte alkohol ingå i en hyggestund - det går lika bra att hygge sig med en kopp kaffe och några levande ljus.

En annan skillnad till exempelvis Sverige är att det danska sättet att hygge sig passar dåligt ihop med perfektionism, enligt Wiking. Det ska inte vara en tävling i vem som har den finaste bjudningen eller det vackraste hemmet.

En affisch med texten Breakfast served all day.
Bildtext Att äta frukost hela dagen kan vara hygge. Tanken är att det är något som alla har råd med.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

I flera nyutkomna hyggeböcker finns instruktioner för hur man stickar sina egna ullstrumpor och inreder med dansk design i det nordiska mörkret.

Meik Wiking skrattar åt exemplet med ullstrumporna. Ursprungligen har inga "gör det själv"-trender ingått i begreppet hygge - precis som trendiga yogabyxor inte har särskilt mycket att göra med yoga. När hyggebegreppet nu sprids över världen blir det en benämning på allt från hårfärger, till inredning som ska associera till den sköna livsinställningen.

Exkluderande för inflyttade

I intervjuer med journalister i andra länder har Wiking fått frågan om vilken klädsel som är mest "hygge" och om ett visst föremål är "mer hygge" än ett annat. Begreppet lever och används i den nya trenden i bredare bemärkelse än vad danskarna själva gör.

Den ursprungliga idén om hygge är inte beroende av hur mycket pengar man har.

- Champagne och kaviar är fint och läckert men det är inte så "hyggeligt". Om man går in på en restaurang som är lite för dyr för ens budget, så säger vi att "låt oss gå till något trevligare ställe". Det ska vara något som vi alla har råd med. Hygge är ett demokratiskt begrepp, säger Wiking.

En diskussion som fanns i Danmark, i samband med att danskarna röstade in hygge som en del av landets kulturkanon, var att hygge kan vara exkluderande för invandrare, som sällan blir hembjudna till en dansk familj för en hyggeafton.

Hur inkluderande är hygge egentligen?

- Hygge har en baksida. Det är exkluderande, också internt i Danmark. Vi ska helst känna varandra riktigt väl för att bjuda in till sociala arrangemang. Det tar lång tid att komma in i de sociala cirklarna, säger Wiking.

Diskussion om artikeln