Vi dras till naturen tack vare evolutionen – Ulrika lever och andas för friluftsliv
Vi kan älska, hata eller vara likgiltiga till den, men alla påverkas vi av naturen. Friluftsguide Ulrika Fellman förklarar varför.
Du vet den där känslan. Svett. Lite för varma kläder. Dåliga skor. Lerig mark. Regn. Du måste kissa. Friluftsliv. Men trots att det ibland kan kännas som helvetet på jorden att vara ute i skogen och vandra påverkar det oss människor positivt.
– Studier visar att pulsen och blodtrycket sänks då du är ute i naturen. Dessutom minskar stresshormonerna, säger Ulrika Fellman.
Ullrika Fellman är den ultimata vildmarkstypen. Hon är utbildad vildmarksguide, hon studerar miljöpsykologi med inriktning på hur naturen påverkar vår hälsa och själv lever och andas hon för att vara ute i naturen.
– Naturen lyckas, enligt vissa forskare, fånga vår uppmärksamhet på ett positivt sätt. Vi fascineras av naturens färger, av fågelsång, av rötterna på marken. Man blir väldigt fokuserad på det man har runt sig här och nu, säger hon.
Evolutionen gjorde oss till naturälskare
Människan har alltid rört sig i naturen. Vi är uppvuxna i naturen och har senare börjat flytta in i städer, men vi har ännu mycket av skogen och naturen i oss.
– De flesta forskningar som handlar om naturen och människans hälsa baseras på evolutionsteorin. Vi har utvecklats ute i naturen och det är därför vi hittar vår avslappning och vår trygghet där. Förstås hittar vi också rädsla där eftersom det finns många faror ute i naturen.
Så om du känner en innebodende dragning till naturen så är det bara att tacka dina förfäder som växte upp i grottor och jagade mammut.
Kan jag vänja mig vid naturen?
Men om naturen inte alls lockar och ifall du inte känner dina förfäders trädälskande blod pulsera i dina ådror, kan du ändå må bra av att vara ute i det fria?
Ulrika menar att det är lätt för de som älskar naturen att säga att bara man är ute i skogen så löser det alla dina problem, men så är det ju inte för alla.
– Jag tror nog att det händer något i kroppen då man är ute i naturen vare sig man gillar det eller inte. Men är man ovan eller helt enkelt ogillar skogen och tänker på alla farliga djur där ute och att man kan gå vilse så kan det vara obehagligt, förstås. Det är viktigt att man känner sig trygg i det man gör, säger Ulrika.
Kan man vänja sig vid naturen då?
– Absolut. Det är bara en vanesak. När jag började plugga till vildmarksguide så var jag ovan och hade aldrig sovit utomhus. Det var jättenervöst första gången jag skulle göra det, men med tiden har jag blivit van vid det och i dag njuter jag av att vara ute på längre turer.
Bryt vardagsrutinen med ett skogsäventyr
Enligt Ulrika kan det vara bra för stadsbor att utsätta sig för naturen nu och då. Delvis för att naturen får dig att må bra, men också för att bryta dina rutiner.
– Dra med några kompisar och vandra en dag eller en helg. Att möta sina rädslor och utmana sig själv är väldigt utvecklande för oss och är också väldigt bra för vår hälsa och vårt psykiska välmående, säger hon.
Så den där svetten som rinner ner för pannan, kylan som kryper in under ditt skinn, dina skor som inte riktigt var gjorda för en så lång vandring och regnet som piskar mot din kind och den eviga kissbrådskan kan ändå vara bra för dig.
– Det härliga med naturen är att man upplever så många känslor om man är ute en längre tid. Allt från bitterheten i att man tagit sig ut och allt känns jobbigt till den där härliga känslan efter lunch då allt är på topp och man vill inte vara någon annanstans. Det är kontrasterna som gör naturen underbar, säger hon.
Har du något kul minne från skogen, eller något minne av då det var riktigt jobbigt att vara ute i naturen? Kommentera gärna här under.