Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Perfekt backinsats – Ahonen stark i kvalet

Från 2017
Uppdaterad 24.02.2017 20:19.
Janne Ahonen.
Bildtext Janne Ahonen höjde hemmahoppet inför morgondagens backtävling.
Bild: Lehtikuva

Janne Ahonen imponerade i lilla backen. Backveteranen smällde till med säsongens bästa kvalinsats i VM. "Det är skönt att ta sig genom kvalet utan problem", säger Ahonen.

Har vi rest tillbaka ett decennium i tiden?

Frågan är rätt relevant efter dagens backkval i Lahtis. Från ingenstans visade Janne Ahonen plötsligt upp lovande takter i hemmabacken.

Ahonen nådde 97 meter i HS100-backen och var trea av de 56 hopparna som var tvungna att kvala till morgondagens tävling. De tio främsta i världscupen är direktkvalificerade till tävlingen.

– Det var ett okej hopp. Jag har fått till det hyfsat hela vägen här och kunde testa lite grejer i dag. Det var inga märkligheter. Det är skönt att ta sig genom kvalet utan problem, säger Ahonen till Yle.

Tre medaljer i förra Lahtis-VM

Ahonen kommer till hemma-VM med tre raka tävlingar med världscuppoäng. Då har han landat mellan plats 21 och 25.

Nu är förväntningarna ändå långt från hans fornstora dagar. När VM avgjordes i Lahtis för sexton år sedan fanns Ahonen också med. Då vilade guldtrycket tungt på Ahonens axlar. Då tog han ett brons i stora backen samt två lagsilver.

Ahonen får rejält med blåvitt sällskap i morgon. Ville Larinto (10:e), Jarkko Määttä (29:e) och Antti Aalto (34:e) följer med 39-åringen till tävlingen i lilla backen. Därmed tog sig hela den finländska kvartetten vidare.

– Vi gjorde ett väldigt bra kval. Det är kul att se att killarna utvecklas. I morgon vill vi få så många hoppare som möjligt med till andra omgången, säger förbundskaptenen Andreas Mitter.

Skada på Stoch?

AV de 56 hopparna som tvingades kvala var polacken Dawid Kubacki bäst. Han hoppade 99 meter och hade tre poäng mer än Ahonen.

Bland de tio bästa i världscupen var världscupettan Kamil Stoch helt överlägsen. Polacken hoppade 103,5 meter, men efter landningen såg han ut att få problem med ena knät.

Det är oklart hur illa läget är, men om Stoch inte skulle kunna ställa upp är en av backtävlingens största favoriter borta.

Diskussion om artikeln