Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Blomsterprakt i Åbo - kamelior och orkidéer blommar i botaniska trädgården

Från 2017
ljusröda kameliablommor
Bildtext Kameliorna blommar nu i botaniska trädgården i Åbo.
Bild: Yle/Nora Engström

Den som vill njuta av blomsterprakt ska bege sig till den botaniska trädgården på Runsala i Åbo. På vårvintern fylls Åbo universitets botaniska trädgård av prunkande växter. Blommorna vaknar i takt med vårsolens strålar och därför lönar det sig att besöka växthusen under de kommande veckorna.

En orkidé
Bildtext Stor drottningorkidé.
Bild: Yle/Nora Engström

För tillfället blommar exempelvis flera olika orkidéarter. Även kameliorna är i sin finaste blomsterskrud.

Kameliorna växer bland annat i Japan och Kina, och kan bli 6-8 meter höga. I botaniska trädgården är kameliabuskarna lite lägre.

röda kameliablommor
Bildtext Kameliabuskarna blommar i botaniska trädgården.
Bild: Yle/Nora Engström

- Våra kameliabuskar kan bli större men vi kan inte låta dem göra det, det finns inte utrymme för det, berättar överträdgårdsmästare Simo Laine.

Enligt Laine är det viktigt att ge kameliabusken mycket vatten då den bildar knoppar, annars faller knopparna av. Kamelian är ändå lite kinkig, då den heller inte får få för mycket vatten.

Snödrottningorkidén blommar på Runsala

Personalen på botaniska trädgården vårdar växterna i växthusen med omsorg. Det kräver arbete och kunskap att veta vad växterna gillar och hur de ska vårdas.

En ljusblå undulat
Bildtext Flera undulater bor i botaniska trädgården.
Bild: Yle/Nora Engström

Exempelvis finns det mellan 300- 400 orkidéer i botaniska trädgården och arten har också en egen skötare, som tar hand om dem. Som bäst blommar flera orkidéarter i växthusen.

En av de präktigaste orkidéarter som blommar som bäst är snödrottningorkidén, en vit orkidé från Himalaya.

- Vi delade dem för två år sedan och de blommade inte ännu i fjol. Nu har vi massor av de vita, fina blommorna. Snödrottningorkidén är inte så ovanlig bland orkidéentusiaster, berättar Laine.

en snödrottningorkidé
Bildtext Snödrottningorkidé.
Bild: Yle/Nora Engström

Många tycker om att ha orkidéer hemma på fönsterkarmen, men det kan vara svårt att få den att blomma på nytt.

- Det kan vara knepigt. Så länge orkidén har gröna blad och den inte blommar så måste du göra något. Orkidén vill kanske ha en torr eller sval period och efter det kan knopparna växa upp. Det beror på arten. Men om den inte har gröna blad så kan den inte heller få blommor, berättar Laine.

En röd orkidéblomma
Bild: Yle/Nora Engström

Bihannarnas after-shave blommar som bäst

En speciell orkidéart som blommar som bäst och som Laine rekommenderar att man ska bekanta sig med är Stanhopea- orkidén. Den utsöndrar en god, parfymliknande doft som fyller hela växthusrummet. Stanhopean växer vanligtvis i Central- och Sydamerika.

växter i botaniska trädgården i åbo
Bild: Yle/Nora Engström

- Doften är inte till för oss människor, utan meningen är att locka Euglossa- bihannar, som lockas av doften. Bihannarna kommer till blomman och badar sig i doften. De parfymerar sig. Efter det är bihannen mer lockande för bihonan, berättar Laine.

Trots att blomsterprakten är fin att skåda, så påminner Laine om att alla växter i botaniska trädgården är viktiga.

En gul blomma
Bildtext Klockmalvan var tidigare en vanlig prydnadsväxt i Norden.
Bild: Yle/Nora Engström

- Det händer mycket här nu och det är fint att se blommorna. Förstås är alla blommor också viktiga, på det sättet får vi frön för nya plantor. Men vi måste också tänka på den gröna pälsen på vår jord, bladen är också viktiga, förklarar Laine.

Diskussion om artikeln