Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

PRAO-Alexandra: jag vill knappt åka härifrån!

Från 2017
Alexandra Wegelius
Bildtext Alexandra Wegelius trivdes som PRAO på Yle.
Bild: Yle/Roger Källman

Jag heter Alexandra Wegelius och när vi började tänka på vår sista praoperiod i högstadiet så hade jag det ganska klart vart jag ville. Att jag valde Yle Österbotten har jag absolut inte ångrat utan tvärtom, jag vill knappt åka härifrån.

Med tanke på att jag kommer från Närpes, vilket betyder totalt tre timmar buss varje dag, så var jag den enda från min skola som var på prao här i Vasa. Under veckans gång har jag fått vara med i radiosändning, fått en tydligare inblick i media branschen och fått se hur mycket jobb det faktiskt ligger bakom att t.ex. spela in Strömsö.

Se och lär!

Min väldigt intressanta vecka inleddes med inspelning på Hajbo. Det var inte jättemycket jag kunde göra annat än att hjälpa till med att sätta upp bakgrunden, lyssna och ta till mig hur de jobbade.

Jag var väldigt fascinerad av hur duktiga barnen som var med i programmet var och hur avslappnat de jobbade framför kameran. Jag hade själv inte så stor erfarenhet av vad Hajbo var, men nu när jag har kollat upp dem lite mer och varit med så tycker jag att jobbet de gör är väldigt bra.

Tisdagen spenderade jag på radio Vega och vi började dagen med ett möte. Senare på eftermiddagen kom delen jag var mest taggad på när jag kom hit till Yle: sändningsdags i radio. Även fast det inte var något jag egentligen kunde göra under sändningen annat än titta hur Nicke Aldén, som jag var med den dagen, gjorde, så tyckte jag att det var väldigt intressant.

Jobbet bakom en video!

På onsdagens schema var det Buu-klubben som gällde och också den här dagen inleddes med ett möte. Efter lunchen fick jag vara med i klippet och se hur det går till när de klipper ihop det som har blivit filmat. Jag fick också texta en film till Ffacebook.

Strömsö blev torsdagens program. Jag har sett programmet med min farmor ett få antal gånger men har aldrig på det viset följt med det. Det var väldigt kul att se stället där det blir inspelat och jag kan inte annat än fascineras av hur fint det är där.

Medan dom spelade in fick jag sitta framför en skärm där bilder från alla kameror, jag hade också på mig hörlurar så att jag hörde kommandona de som filmar får.

Efter de här två dagarna är man nästan chockad av hur många människor som faktiskt är inblandade i att göra rörligt material som vi som tittar aldrig ser. Allt från de som filmar till regissörer och klippare.

Sist men inte minst!

Idag är tyvärr sista dagen jag är här på Yle men jag kan med handen på hjärtat säga att det har varit en av de roligaste. I morse fick jag vara med i radion från och till mellan klockan nio och tolv och nu sitter jag här vid en dator och delar med mig av min underbart roliga men också lärorika vecka här på Yle.

Jag rekommenderar varmt Yle som PRAO-plats om du är intresserad av media i minsta grad. Yle erbjuder massor av olika saker och fast man kanske inte alltid har något praktiskt att göra så är det jätteintressant att se hur människorna här jobbar.

Ett plus här är också att man blir väldigt bra välkomnad av alla och om ni som mig inte är superbra på finska så får ni ju lite av det också på köpet. Jag skulle gärna komma tillbaka hit och det här känns faktiskt som något jag skulle kunna tänka mig att hålla på med i framtiden.

Text: Alexandra Wegelius