Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nygård-Fagerudd: SFV-bostadens storlek överraskning också för styrelsen

Från 2017
Uppdaterad 25.02.2017 10:17.
Wivan Nygård-Fagerudd
Bildtext Wivan Nygård-Fagerudd.
Bild: Lena Malm

- Det var en kalldusch att läsa i tidningen att den bostad som SFV skulle renovera för sin kanslichef var så stor, säger styrelseledamoten i Svenska Folkskolans Vänner, Wivan Nygård-Fagerudd.

Efter gårdagens öppna brev där ordförande Per-Edvin Persson kryper till korset är hon glad över att det nu blir ett klargörande.

I ett öppet brev på torsdagen tog styrelseordföranden för SFV Per-Edvin Persson på sig ansvaret för bostadshärvan som har rullat på de senaste veckorna.

Förankrades inte i styrelsen

SFV fick kritik för att ha renoverat en lyxbostad på nästan 300 kvadrat i Helsingfors, där kanslichefen Johan Aura skulle flytta in. Persson bad om ursäkt och skrev att SFV:s förtroende har fått sig en törn och att han ensam bär ansvaret för att frågan inte förankrades tillräckligt väl hos styrelsen.

- Vi hade beslutat att det ska bli en tjänstebostad, att det ska bli en renovering och då vi fattade beslutet utgick vi från rimlighet. Men när ärendet föredrogs fick vi inte detaljerna, säger Nygård-Fagerudd.

Har ni upplevt press också från medlemmarna om vad ni håller på med?

- De är klart att medlemmarna har ifrågasatt rimligheten, precis som vi. Jag är också mycket glad att kanslichefen också avböjde bostaden.

Kommunikationsproblem

- I grunden handlar det om kommunikationsproblem och kommunikationsbrist. Det var ordföranden som hade helhetsbilden och därmed helhetsansvaret och så borde det inte ha varit. Det ska vi nu se över. Både beslutsgången och kommunikationen, säger Nygård-Fagerudd.

Alldeles som styrelseordförande Persson tror också Nygård-Fagerudd att SFV:s image som folkrörelse har fått sig en törn.

- Det är nu bra att den styrelse som fortsätter efter årsmötet om en månad ska kunna jobba för att återskapa förtroendet. Det gör vi genom att jobba för det som SFV ska främja det vill säga skola, bildning och kultur på svenska.

Tackar inte nej till att bli ordförande

Det har spekulerats i vem som kan bli en efterträdare till Per-Edvin Persson som ordförande. Hur förhåller du dig till ett sådant uppdrag?

- För närvarande är jag viceordförande och jag anser att det som SFV jobbar med är mycket angeläget, speciellt i dag när läget är som det är för svenskan i Finland. Det arbetet vill jag vara med om att göra och får jag förtroende att bli ordförande kommer jag inte att tacka nej.

Turbulensen under de två senaste veckorna har varit frustrerande, säger Nygård-Fagerudd.

- Det känns som att år av jobb för en god sak på grund av ett misstag får sig en ganska stor törn. De kommer att ta tid att reparera men det är det vi ska göra.

Diskussion om artikeln