Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera medier stoppade från pressmöte i Vita huset

Från 2017
Uppdaterad 25.02.2017 10:59.
Sean Spicer, Vita husets pressekreterare
Bildtext Bara en del medier fick träffa presschef Sean Spicer på ett informellt pressmöte.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Flera stora amerikanska och utländska medier stoppades på fredagen från ett informellt pressmöte i Vita huset, rapporterar CNN.

Förutom CNN exkluderades också New York Times, Los Angeles Times, Buzzfeed, Politico och en rad utländska medier från mötet, ett så kallat ”press gaggle” som är ett informellt pressmöte där inspelningar tillåts, men inte tv-kameror.

Däremot tilläts NBC, ABC, CBS och FOX delta, likaså Breitbart, Washington Times och One America News Network delta.

Nyhetsbyrån AP och Time magazine valde att bojkotta presstillfället.

Organisationen för journalister som bevakar Vita huset, The White House Correspondent’s Association har kritiserat förfarandet.

- WHCA protesterar starkt mot hur dagens ”gaggle” hanteras av Vita huset. Vi uppmanar medier som tilläts närvara att dela med sig av materialet till de mediebolag som inte var på plats, säger organisationen i ett pressmeddelande.

Vita huset har kort kommenterat förfarandet och försvarar sig med att "the pool" var inbjuden så att alla var representerade och skulle få informationen från Vita huset.

"The pool" består i vanliga fall av en tv-kanal och en representant för tryckta medier. På fredagens presstillfälle hade fyra av fem stora tv-kanaler fått inbjudan. Den enda som exkluderats var CNN.

Diskussion om artikeln