Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I skid-VM i dag: Skräller Janne Ahonen i normalbacken?

Från 2017
Uppdaterad 25.02.2017 18:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM på skidor, normalbacke herrar (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter Janne Ahonens tredje plats i kvaltävlingen är förväntningarna oväntat högt uppskruvade inför VM-tävlingen i normalbacken.

Vad och när

Herrbackhopparna inleder VM med tävling i normalbacke på lördag klockan 17.30.

Sändningen i TV2 och på Arenan börjar klockan 17.25. Mikael Oivo refererar på svenska.

Utgångsläget

Kamil Stoch var den största förhandsfavoriten inför kvalet där han hoppade längst och skadade knäet. Hur mycket skadan påverkar den världscupledande polackens hoppande på lördag är oklart.

I normalbacken är marginalerna mindre än i den stora backen. Dessutom tävlar backhopparna sällan i världscupen i backar av samma storleksklass som HS-100 backen i Lahtis, så tippningen av utgången i tävlingen är mycket utmanande.

Resultatlistan kan bjuda på flera överraskningar.

Skrällvarning

Maciej Kot vann den sista världscuptävlingen före VM i normalbacken på den kommande OS-orten Pyeongchang. Polacken som ligger på femte plats i världscupen har hoppat bra även i normalbacken i Lahtis.

Förutom Kot är tyskarna Andreas Wellinger och Markus Eisenbichler starka kandidater till prispallen efter sin fina hopp på träningarna i Lahtis.

Glöm inte heller Japans Taku Takeuchi. Finlandsvännen var femma i senaste VM i normalbacken och har visat i Lahtis att han definitivt inte ska räknas bort ur medaljspekulationerna.

Finländarna

Samtliga finländare avancerade från kvalet till lördagens tävling. Två av dem har realistiska möjligheter till en topp-20-placering: Janne Ahonen var trea i kvaltävlingen och Ville Larinto tia.

Jarkko Määttä trivs bättre i större backar. Ifall han tar sig till andra omgången på lördag får han vara nöjd. Detsamma gäller för Antti Aalto som debuterar i VM.

Historisk detalj

De flesta vänner av backhoppning känner till hur det gick i stora backen i VM i Lahtis år 1989. Det var tjock dimma, tävlingsstarten förflyttades och efter allt om och men blev lahtisbon Jari Puikkonen en bejublad världsmästare före tvåan Jens Weissflog och trean Matti Nykänen.

Det är inte lika många som minns hur det gick i normalbacken vid samma mästerskap där en tredje finländare tog en individuell medalj.

I den tävlingen tog Ari-Pekka Nikkola silver bakom Weissflog som ännu då representerade Östtyskland. Österrikes nuvarande chefstränare Heinz Kuttin tog hand om bronset.

På den tiden skapade ett finländskt backhoppningssilver inte särdeles stora rubriker.

Referentens tips

Oberoende av hur allvarlig Kamil Stochs knäskada är kommer vi att få se polska färger på prispallen. Förutom Stoch och Kot ställer Polen upp med David Kubacki och Piotr Zyla; kvaltävlingens etta och tvåa.

Tyskarnas medaljregn i backhoppning och kombinerat fortsätter sannolikt med minst en medalj i herrarnas normalbacke.

Det är inte alls omöjligt att hela medaljtrion består av idrottare som aldrig tidigare vunnit individuella stortävlingsmedaljer, ifall den flerfaldige OS- och VM-guldmedaljören Kamil Stochs knäskada sätter stopp för hans framfart.

Diskussion om artikeln