Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Simon Nygård från Vasa lever modelivet på Instagram

Från 2017
Uppdaterad 28.02.2017 10:04.
Simon nygård - modell  och smyckesdesigner i Milano utanför Glam Hotell
Bildtext För att lyckas på Instagram gäller det att ha ett intressant liv att visa upp. Simon och flickvännen Ilenia Toma checkar in på Glam Hotel i Milano för att kunna hänga med på modeveckan.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

För att lyckas på Instagram måste du nischa dig, och ha ett intressant liv att visa upp. Simon Nygård lämnade Vasa för ett internationellt modeliv och har samlat på sig många följare på Instagram.

Simon Nygård besöker den här gången modeveckan i Milano som bloggare. Han är en mångsysslare inom mode - han jobbar som modell och designar smycken. Till vardags bor han i Basel i Schweiz, men är ofta på resande fot.

- Jag har i sju år nu levt ett internationellt modeliv. När man byter städer och byter länder ofta så får man följare i olika länder. Mina följare är utspridda över världen, de är från Finland, Frankrike, Italien, New York...lite överallt. För att få följare på Instagram så måste man ha fina bilder, ett bra innehåll och ett bra koncept.

Simon nygård - modell  och smyckesdesigner i Milano på Glam Hotell
Bildtext Van att posera. Simon Nygård har som modell bland annat gått i Lanvins modevisning.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Att synas på Instagram är viktigt inom modebranschen. Fotomodeller kan ha stora följarskaror. Brittiska Cara Delevingne har mer än 36 miljoner följare. Simon Nygård har mer än 53 500 följare på Instagram.

- Modellagenturerna skriver faktiskt hur många följare du har i din portfolio. Det är viktigt också för kunderna att du har en profil i sociala medier. Det räcker inte med att bara se bra ut, men måste också ha ett intressant liv och visa att man är en intressant personlighet. Ett bra Instagramkonto hjälper till med andra bokningar.

Simon nygård - modell  och smyckesdesigner i Milano framför centrala järnvägsstationen
Bildtext De vita solbrillorna syns ofta i Simons Instagramflöde - de är något av en signatur för honom.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Sedan ett år tillbaka har sociala medier också blivit ett jobb för Simon Nygård och hans flickvän Ilena Toma, som har en modeblogg.

På en av bilderna på sitt Instagramkonto poserar Simon Nygård med läskedrycksflaskor i sängen, andra bilder visar skor som nyligen kommit upp på en webbshop med länk till butiken.

- Jag har många bilder som man kan tro är sponsrade men som inte är det. Jag har bara gjort det på eget initiativ. Till exempel om jag varit på ett event och fått saker så kanske det passar bra i mitt flöde då och jag lägger dit det.

Simon Nygård gör samarbeten med företag, hur stor andel av bilderna i hans Instagramflöde som är reklam varierar.

- Ibland har jag 20 bilder som inte är sponsrade, sedan kanske jag varit på en sponsrad resa till Turkiet och lägger upp 30 bilder - då är ju varje bild från resan sponsrad. Det går i faser.

Simon nygård - modell  och smyckesdesigner ser ner från sin hotellbalkong i Milano
Bildtext Simon tycker Instagram är inspirerande. Där finns mycket att se och allt sker mycket snabbare än i tryckta tidningar
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Simons tips för att lyckas på Instagram är att nischa sig tydligt, dessutom är det bra om bilderna passar ihop färgmässigt. Själv använder han en applikation för att se till att alla bilder i hans Instagramflöde matchar varandra. Hälften av bilderna på Simons Instagramkonto är tagna med systemkamera.

- Det går att ha ett snyggt Instagramkonto med vilket tema som helst. Jag följer inte bara mode på Instagram, utan allting från arkitektur till fotografi och mat. Du måste hitta ditt koncept och din linje och tro på dig själv. Gör det du tycker om. Du måste vara genuin, annars kommer du inte att sticka ut. Det fungerar inte att kopiera andra, är Simons tips till dem som vill få många följare på Instagram.

Själv fokuserar Simon Nygård på livsstil och mode, dessutom har han ett till Instagramkonto för sitt smyckesmärke.

Vega kultur: Simon Nygård om att ha många följare på Instagram

7:06

Diskussion om artikeln