Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bostadsministern föreslår kvadratmetertak för bostadsbidrag

Från 2017
Uppdaterad 25.02.2017 11:37.
Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) i Yles program Morgonettan den 25 februari 2017.

Det borde införas ett tak för hur mycket bostadsbidrag man kan få per kvadratmeter. Det föreslår bostadsansvariga jordbruks- och miljöministern Kimmo Tiilikainen från Centern. På det här sättet kunde man enligt honom stävja utvecklingen där allt större summor går till bostadsbidrag och genom det till hyresvärdarnas fickor.

Kimmo Tiilikainen intervjuades i Yles teveprogram Morgonettan på lördagsmorgonen. I programmet lyfte han upp ett stödtak för bostadsbidragen som en metod att motarbeta utvecklingen där utgifterna för bostadsstödet ökar år för år. Ifjol betalade Folkpensionsanstalten ut nästan två miljarder euro i bostadsbidrag. I slutet av år 2016 lyfte 860 000 finländare bostadsbidrag av något slag.

Enligt Tiilikainen kommer miljöministeriet att föreslå en modell där man maximalt kunde få ett stöd på 12 euro per kvadratmeter i de billigaste delarna av landet. I huvudstadsregionen skulle maximibeloppet för bostadsbidraget vara 20 euro per kvadratmeter.

Enligt Konsumentförbundets jämförelse var den genomsnittliga hyran per kvadratmeter 13,30 euro år 2015. I huvudstadsregionen låg genomsnittshyran på 17,49 euro per kvadratmeter.

I den föreslagna modellen skulle staten slå fast lokala tak för bostadsbraget, så att den del av hyran som går över taket inte berättigar till stöd.

Mer konkreti nästa vecka

Enligt lördagens Helsingin Sanomat har en arbetsgrupp vid finansministeriet tänkt i liknande banor som bostadsansvariga ministern. Arbetsgruppen har haft som uppdrag att komma på åtgärder mot olika former av flitfällor, alltså stödsystem som inte uppmuntrar folk att arbeta. Enligt tidningen gäller ett av förslagen bostadsstöden. Exakt vad tjänstemännen bakom rapporten anser att man borde göra åt problematiken kring bostadsstöden klarnar när rapporten offentliggörs nästa vecka.

Kimmo Tiilikainen lyfte i Morgonettan upp det osunda i dagens system.

- Tidigare var en bra hyresgäst en person med fast jobb och trygga inkomster, i dag är det en person som får bostadsbidrag, sade han.

Med det hänvisade han till det att en del av hyresvärdarna höjer hyran omotiverat, eftersom de vet att bostadsbidraget täcker en stor del av hyrorna.

Tiilikainen sade att det också måste byggas fler bostäder för att underlätta situationen.

Diskussion om artikeln