Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spektakulär attack mot syriska säkerhetstjänsten i Homs – över 40 döda

Från 2017
Uppdaterad 25.02.2017 15:40.
Skärmdump från den syriska tv-kanalen Al-Ikhbariya Al-Souriya visar attentatsplatsen i Homs 25.2.2017
Bildtext Skärmdump från den syriska tv-kanalen Al-Ikhbariya Al-Souriya visar attentatsplatsen i Homs 25.2.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Över 40 människor dödades i en serie självmordsattacker mot säkerhetstjänsten och den militära underrättelsetjänsten i Homs, i västra Syrien. En underrättelsechef finns bland de döda.

Den syriska säkerhets- och underrättelsetjänstens byggnader i centrala Homs är ytterst välbevakade och staden har kontrollerats av syriska regeringsstyrkor sedan maj 2014.

Lördagens attack måste därför ha varit välplanerad.

Attacken genomfördes av åtminstone fem eller sex tungt beväpnade män som efter utdragna eldstrider sprängde sig själva i luften.

Chefen för Homs militära underrättelsetjänst, general Hassan Daaboul, dödades också i attacken. Han beskrivs som nära allierad till president Bashar al-Assad.

Nyhetsbyrån Reuters citerar ett ögonvittne som säger att en av självmordsbombarna lyckades ta sig in på Daabouls kontor där han detonerade sitt bombbälte.

Skärmdump från tv-kanalen Al-Ikhbariya Al-Souriya 25.2.2017
Bildtext Skärmdump från tv-kanalen Al-Ikhbariya Al-Souriya 25.2.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Syriska människorättsobservatoriet krävde den samordnade attacken mot personalen i de två byggnaderna åtminstone 42 dödsoffer.

Reuters uppger att den jihadistiska rebellalliansen Tahrir al-Sham har tagit på sig dådet i Homs. Den viktigaste gruppen i den här alliansen är Jabhat Fateh al-Sham, som tidigare var knuten till al-Qaida och kallade sig Nusrafronten.

Samtidigt diskuteras Syriens framtid i Genève

Attacken i Homs överskuggar de fredssamtal som nu inletts i Genève. Det här är de första FN-ledda Syriensamtalen där på ett år.

Reuters har intervjuat flera västerländska diplomater som deltar i mötet och de tycks vara överens om att det nu är Ryssland som avgör Syriens framtid.

USA har tagit en allt passivare roll i Syrien och Ryssland har också styrt över de samtal som förts i Kazakstan om vapenvilan i Syrien.

Genève-samtalen ska handla om Syriens politiska framtid, men förväntningarna på samtalen är låga.

Det är oklart i vilken omfattning Ryssland är beredd att utöva påtryckningar på den syriska regimen. Oppositionen anser att Assad måste lämna ifrån sig makten, men Rysslands ambassadör i Genève har kallat det kravet "absurt".

Diskussion om artikeln