Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Fyra lahtisbor mot resten av världen

Från 2017
Ville Larinto hoppar inför hemmapublik i VM i Lahtis.
Bildtext Ville Larinto hoppar inför hemmapublik i VM i Lahtis.
Bild: All Over Press

Finland ställer upp med fyra backhoppare från Lahtis i söndagens mixed lagtävling. Hur långt räcker hemmaplansfavören?

Vad och när

VM-tävling med mixlag i backhoppning. 14 nationer ställer upp med lag bestående av två damer och två herrar.

Sändningen i TV2 och på Arenan börjar klockan 17.25. Den första omgången börjar klockan 17.30. Mikael Oivo refererar på svenska.

Utgångsläget

Den här tävlingsformen är med på VM-programmet för tredje gången.

Tyskland är regerande mästare och förhandsfavorit även i år. Laget består av världsmästaren Carina Vogt och VM-sexan Svenja Wuerth samt herrarna Andreas Wellinger och Markus Eisenbichler, som kammade hem silver och brons i herrarnas normalbacke.

Österrike och Japan kämpar hårdast om VM-guldet tillsammans med Tyskland. Även Norge och Slovenien har medaljchans medan polackerna saknar duktiga damhoppare. 14 nationer deltar, till exempel Rumänien och Kazakstan, men inte Polen.

Skrällvarning

Italien har skrällpotential tack vare sina duktiga damer. Manuela Malsiner är regerande juniorvärldsmästare och Elena Runggaldier är en av världens tio bästa dambackhoppare i sina bästa stunder.

Herrarna Davide Bresadola och Sebastian Colloredo behöver visserligen överträffa sig själva för att Italien ska hota de ovannämnda nationerna i medaljstriden.

Finländarna

Finlands lag består av fyra lahtisbor: Susanna Forsström, Ville Larinto, Julia Kykkänen och Janne Ahonen. Ifall Ahonen och Larinto hoppar som i kvaltävlingen, och Forsström och Kykkänen som i sina träningshopp inför damtävlingen, kan Finland uppnå sin målsättning och komma in bland de åtta bästa.

I Falun kom Finland på tionde plats. Nu finns det möjligheter till en liten förbättring.

Historisk detalj

Den regerande mästaren Tysklands mixlag har tre nya medlemmar jämfört med senaste VM: Svenja Wuerth, Markus Eisenbichler och Andreas Wellinger. VM-hjältinnan Carina Vogt är den enda bestående lagmedlemmen från Falun. Det här berättar en hel del om Tysklands bredd.

Från senaste VM-lag rymdes de duktiga Katharina Althaus och Richard Freitag inte med den här gången. Severin Freund hade möjligtvis fått en plats ifall han inte hade missat årets VM på grund av skadeproblem.

Referentens tips

Carina Vogt vinner ju så gott som alltid då hon tävlar i stora mästerskap.

Vogt har vunnit guld i sina fyra senaste stortävlingsstarter om man räknar med lagtävlingen i Falun. Hon har dessutom duktiga lagkamrater med stämningen på topp efter lyckade VM-insatser så här långt.

Tyskland vinner. Japan och Österrike gör upp om silvret.

Diskussion om artikeln