Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Sätter Finlands kvartett punkt för en tio år lång medaljtorka?

Från 2017
Uppdaterad 26.02.2017 13:29.
Ilkka Herola var allt annat än nöjd med sin tolfte plats i den först individuella tävlingen i Lahtis.
Bildtext Ilkka Herola var allt annat än nöjd med sin tolfte plats i den första individuella tävlingen i Lahtis.
Bild: All Over Press

Det har gått tio år sedan Finland vann en stortävlingsmedalj i nordisk kombination. Nu är medaljchansen realistisk för första gången på länge.

Vad och när

Den gamla goda lagtävlingen i nordisk kombination med fyra idrottare per lag.

Backmomentet inleds klockan 12.00 och sändningen på Arenan börjar klockan 11.55. Mikael Oivo refererar backmomentet på svenska.

Leif Lampenius och Glenn Lindholm refererar stafetten i längdmomentet som startar klockan 15.30.

Utgångsläget

Tyskland tog en fyrdubbel seger i den första VM-tävlingen av fyra i nordisk kombination. Även lagtävlingens backmoment avgörs i HS-100-backen.

Då ett lag ställer upp med ettan, tvåan, trean och fyran i den individuella tävlingen är allt annat än en förkrossande seger en skräll. Johannes Rydzek, Eric Frenzel, Fabian Riessle och Björn Kircheisen har inte bara toppat formen till VM – de har regerat i världscupen genom hela säsongen.

Det intressanta blir kampen om silvret och bronset. I den striden är minst fyra nationer inblandade: Österrike, Norge, Japan och Finland.

Skrällvarning

Italien kan blanda sig in i medaljstriden ifall de inte totalkollapsar, som de brukar, i backmomentet. Alessandro Pittin är en av de starkaste skidåkarna och Samuel Costa har tagit klivet in i världseliten under den här säsongen.

Pittin, Armin Bauer och Lukas Runggaldier måste verkligen lyckas i sina hopp för att Italien inte ska ha ett hopplöst läge inför stafetten. Kanske Costa visar vägen i backmomentet.

Finländarna

Nu har Finland chansen att sätta stopp för en tio år lång medaljtorka. Laget behöver inte ens överträffa sig självt för att kämpa jämsides med Österrike, Norge och Japan.

De 21-åriga Eero Hirvonen, Ilkka Herola och Leevi Mutru har sällskap av 38-årige Hannu Manninen.

Historisk detalj

Hannu Manninen var med i laget när Finland vann brons i motsvarande tävling i Lahtis-VM år 2001. Då hette Manninens lagkamrater Jari Mantila, Samppa Lajunen och Jaakko Tallus.

Den gången tog Norge hand om guldet och Österrike om silvermedaljerna.

Referentens tips

Ifall Tyskland inte tar guld i lagtävlingen i nordisk kombination är det den allra största skrällen i hela VM.

Om den tyska kvartetten hoppar som de brukar kommer laget att leda tävlingen redan efter backmomentet. Dessutom är samtliga tyskar grymma på att åka skidor.

Finland går vinnande en ursinnig kamp med Österrike och firar VM-brons bakom vinnaren Tyskland och tvåan Norge, som är en tuff nöt att knäcka i skidmomentet.

Diskussion om artikeln