Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En dag på museet med Brotherus

Från 2017
Uppdaterad 26.02.2017 15:18.
Självporträtt av Elina Brotherus.
Bildtext Marcellos Theme (2014).
Bild: Elina Brotherus

Efter den välbesökta utställningen med verk av Helene Schjerfbeck satsar Åbo konstmuseum nu på fotokonst.
Tiden stannar i ett fotografi - samtidigt bildar fotografierna tillsammans en ström framåt, säger fotografen Elina Brotherus.

Det är svårt att inte bli berörd av Elina Brotherus bilder. På utställningen Verk 1998-2015, som till stor del består av självporträtt, tas betraktaren med på en tjugo år lång resa genom konstnärens liv. Det är inte många leenden utan mera betraktande allvarliga miner.

Brotherus själv beskriver fotograferingen som ett underhållande sätt att fånga tidens gång och hon vill visa människonära företeelser.

- Bilderna visar på ett väldigt konkret sätt vad som hänt de tjugo senaste åren, säger Brotherus.

Självporträtt av Elina Brotherus.
Bildtext Der Wanderer 2 (2004) är tagen på Lofoten i Norge.
Bild: Elina Brotherus

Den retrospektiva utställningen på Åbo konstmuseum är den mest omfattande presentationen av Brotherus verk som arrangerats i Finland. Utställningen ordnas i samarbete med Pavillon Populaire i Montpellier och Fotohof i Salzburg.

Både analogt och digitalt

Fram till år 2009 använde Brotherus enbart analoga kameror så bilderna före 2009 är analoga medan fotografierna som är tagna efter det är en blandning av digitala och analoga verk.

Självporträtt av Elina Brotherus.
Bildtext My dog is cuter than your ugly baby (2013)
Bild: Elina Brotherus

- Jag brukar säga att man behöver inte vara professor i konstvetenskap för att för ta till sig mina bilder utan jag hoppas och tror att alla känner igen sig i något i bilderna.

Du har fått en bakelse uppkallad efter dig i museets café, Elina-bakelsen, hur känns det?

- Jag är både stolt och överraskad. Stolt för att det är första gången jag får ett bakverk uppkallat efter mig och överraskad eftersom museet inte hade berättat om det för mig på förhand. Men jag tycker att den är god, skrattar Brotherus.

Självporträtt av Elina Brotherus.
Bildtext Green Lake (2007)
Bild: Elina Brotherus

Elina Brotherus har utbildat sig vid Konstindustriella högskolan som nu är en del av Aalto-universitetet och hon har belönats med bland annat Fotofinlandia (2000), Carnegie Art Award för unga konstnärer (2003), statspriset i fotokonst (2003) och Pro Finlandia-medaljen (2012).

Verk 1998-2015 visas på Åbo konstmuseum till 21 maj.

Helen Schjerfbeck-utställningen som nyligen avslutades på museet hade över 45000 besökare.

Diskussion om artikeln