Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varför intervjuades Nils Bildt? Tv-kanalen Fox försvarar sig

Från 2017
Uppdaterad 28.02.2017 07:39.
YouTube-skärmdump från intervjun med tv-kanalen Fox intervju med den så kallade säkerhetsexperten Nils Bildt från Sverige.
Bild: Lehtikuva / skärmpdump från Youtube

Den konservativa amerikanska tv-kanalen Fox News uppger att Nils Bildt intervjuades som expert i deras program eftersom en utomstående rekommenderat honom.

Fox kallade Nils Bildt för ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare", medan man i Sverige undrade vem han egentligen var.

Nils Bildt intervjuades i Bill O’Reillys program på Fox på torsdagskvällen.

Efter att intervjun sänts undrade man i synnerhet i Sverige varifrån tv-kanalen grävt fram denna ”expert” – ingen på svenska försvarsmakten eller på utrikesdepartementet kände till Nils Bildt.

Enligt Dagens Nyheter är Nils Bildt son till den svenske ridsportprofilen Sven Tolling. Nils Bildt utvandrade från Sverige 1994 och år 2003 bytte han sitt efternamn från Tolling till Bildt.

Bildt tog inte upp under intervjun att han inte är bosatt i Sverige. Då han talade om problemen med invandringen konstaterade han att ”vi i Sverige klarar inte av att integrera de här människorna.”

Förintervju övertygade Fox-producent

Den exekutiva producenten för programmet, David Tabacoff, försvarar sig genom att säga att en utomstående rekommenderat Bildt för programmet.

- Efter att vi förintervjuat honom och sett hans cv var vi eniga om att han var en lämplig gäst för kvällens program, säger Tabacoff till nyhetsbyrån AP.

Bildt uppges vara en av grundarna till ett konsultbolag inom säkerhetsbranschen.

I ett mejl till Dagens Nyheter förklarade Bildt att det var Fox News som valde hans titel för programmet. Han titulerar sig själv ”självständig analytiker.”

- Jag beklagar den förvirring som uppstått, men det är inte huvudsaken. Problemet är att Sverige vägrar diskutera sina sociala problem, säger Bildt.

DN skriver att Nils Bildt också har dömts för våldsbrott i USA, men de här uppgifterna ville Bildt inte kommentera i sitt mejl.

Fox fortsätter på temat Sverige

Problem som påstås ha samband med flyktingmottagandet i Sverige har varit ett återkommande inslag i Fox rapportering den senaste tiden.

För drygt en vecka sändes ett inslag om mängden muslimska flyktingar i Sverige och de brott de utfört. Inslaget innehöll flera falska påståenden och skapade förvirring i likhet med ”expertintervjun” med Bildt.

Enligt Fox News kommer Bill O’Reilly att fortsätta på samma tema i sändningen som sänds i USA på måndagskvällen.

USA:s president Donald Trump hänvisade för drygt en vecka sedan till händelser i Sverige ingen vet om.

Senare uppgav Trump att det han vet om Sverige baserar sig på Fox News rapportering.

Diskussion om artikeln