Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals ryssar marscherade till minnet av Boris Nemtsov

Från 2017
Uppdaterad 26.02.2017 17:37.
Oppositionsanhängare tågar genom Moskva till minnet av Boris Nemtsov, två år efter att han mördades.
Bild: AFP / Lehtikuva

Uppskattningsvis 15 000 människor tågade på söndag eftermiddag genom centrala Moskva till minnet av oppositionspolitikern Boris Nemtsov som mördades för två år sedan.

Polisen i Moskva uppskattade antalet demonstranter till 5 000, men enligt nyhetsbyrån AFP:s och arrangörernas bedömning var de kring 15 000.

Demonstranter marcherar i Moskva till minnet av Boris Nemtsov, två år efter att han mördades.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Minneståget var en viktig markering av oppositionen - också för att demonstrationer av det här slaget sällan tillåts numera.

Redan på förmiddagen lade många ner blommor vid mordplatsen på Bolsjoj Moskovoretskij-bron, bara ett stenkast från Kreml. Där sköts Nemtsov i ryggen med flera skott på kvällen den 27 februari 2015.

Han hade samma dag givit en radiointervju där han hade kritiserat president Vladimir Putin för kriget i Ukraina och uppmanat folk att delta i en demonstration mot Putins politik.

"Med Putin finns inget Ryssland"

Mordplatsen har blivit en plats där Mosvabor envist lämnar blommor året om och där myndigheter regelbundet försöker sopa bort spåren av minnesplatsen.

Söndagens demonstration hölls under hård polisbevakning. Demonstranterna bar på plakat med citat av Nemtsov som "Med Putin finns inget Ryssland", "Ryssland kommer att bli fritt", "Vår enda möjlighet är att dra ut på gatorna".

Yle Nyheter: Mängder av banderoller och fanor - Spela upp på Arenan

Fem tjetener står anklagade för mordet på Nemtsov och den rättegången fortsätter fortfarande. Men demonstranterna ser mordet som ouppklarat så länge inte beställaren har hittats och ställts inför rätta.

De fem tjetjenerna greps och åtalades rätt snabbt efter mordet. Sedan såg spåren ut att leda till Tjetjeniens ledare och Putins skyddsling Ramzan Kadirov och då lades utredningen ner.

Manifestationer till Nemtsovs minne har också blivit en del av den ryska oppositionens kamp för demokratiska reformer och yttrandefrihet.

De här männen demonstrerar till Nemtsovs minne i S:t Petersburg 26.2.2017
Bildtext De här männen demonstrerade till Nemtsovs minne i S:t Petersburg.
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

På söndagen hölls manifestationer också på andra håll i Ryssland. Bland annat i S:t Petersburg och i Nemtsovs hemstad Nizhny Novgorod. I S:t Petersburg deltog omkring 2 000 personer.

Diskussion om artikeln