Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Manninen närmade sig pallen men Finland blev utan medalj

Från 2017
Uppdaterad 26.02.2017 16:43.
Hannu Manninen åker skidor.
Bildtext Hannu Manninen var Finlands ankare.
Bild: Lehtikuva

Efter Hannu Manninens pigga inledning på ankarsträckan såg det ut som om Finland hade medaljchans i nordiska kombinationens lagtävling. Tyvärr orkade veteranen inte hela vägen.

Tyskland vann som väntat lagtävlingen i nordisk kombination. Finland åkte upp sig i skidspåret slutade på femteplats. Efter backmomentet var Finland sexa.

Marginalen till ledande Tyskland var 1,26 minuter och upp till tredjeplats var det 42 sekunder då Leevi Mutru inledde jakten som Finlands första åkare.

Under de två första etappen skedde det ändå inga stora förändringar i marginalen till en medaljplats. Tredje åkaren Ilkka Herola förbättrade ändå på Finlands chanser och då Hannu Manninen inledde ankarsträckan var Finland på sjundeplats, men nu bara 24 sekunder ifrån en pallplacering.

Manninen öppnade för fullt

Manninen anmälde sig snabbt med i medaljkampen, men nästan lika snabbt blev det klart att krafterna inte sen heller skulle räcka.

Manninen tappade mark men kom piggt på slutet där han spurtslog Italien och Frankrike och korsade mållinjen som femma.

Att Tyskland skulle vinna guld var aldrig oklart. Alla i den tyska kvartetten ryms med bland de fem främsta i världscupen. Med laget Björn Kircheisen, Eric Frenzel, Fabian Riessle och Johannes Rydzek åkte Tyskland i mål 42 sekunder före Norge. Österrike tog brons.

I Finlands lag åkte Leevi Mutru, Eero Hirvonen, Ilkka Herola och Hannu Manninen.

Resultat:
1. Tyskland
2. Norge + 41,7
3. Österrike + 1.03,7
4. Japan + 1.06,0
5. Finland + 1.17,7
6. Italien + 1.18,2
7. Frankrike + 1.19,5
8. USA + 3.27,2
9. Estland + 3.39,7
10. Ryssland + 4.52,0

Diskussion om artikeln