Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan tio hatbrott per dag i Tyskland

Från 2017
Tysk polis i Berlin den 20 december 2016
Bild: All Over Press / Patrick Hoffmann/WENN.com

I Tyskland utsattes asylsökande och flyktingförläggningar för 3 500 attacker i fjol, enligt statistik från landets inrikesministerium.

Det är nästan tio hatbrott per dag.

Uppemot tre fjärdedelar- 2 400 - av attackerna var riktade mot enskilda flyktingar, och ett tusental mot förläggningar.

I attackerna skadades 560 personer, bland dem 43 barn.

Det finns inga jämförelsetal för tidigare år för brotten riktade om enskilda, de har bara registrerats som en underkategori i statistiken över politiskt motiverade brott år 2016.

Av attackerna riktades under fjolåret nästan 988 mot centraler eller boende för asylsökande, år 215 var motsvarande siffra litet över 1 000. Det är betydligt mera än år 2014 då bara knappa 200 attacker riktades mot flyktingboenden av olika slag.

Den tyska regeringen fördömer attackerna. De här människorna har flytt sina hemländer för att söka skydd i Tyskland och har rätt till säkerhet och skydd, skriver regeringen.

Företrädaren för det tyska vänsterpartiet Die Linke, Ulla Jelpke beskyller extremister från ytterhögern för attackerna och uppmanar regeringen till strängare åtgärder.

- Måste människor dö innan högervåldet anses vara ett centralt säkerhetsproblem som tas upp på politikens agenda, frågade sig Jelpke i en tidningsintervju.

Flyktingkrisen har delat opinionerna i Tyskland och väntas bli ett hett ämne inför förbundsdagsvalet i september.

Tyskland tog emot nästan 900 000 asylsökande under 2015 års flyktingkris. I fjol minskade antalet till 280 000 mest eftersom rutterna via Balkan stängdes och EU ingick ett avtal med Turkiet om att stävja flyktingströmmarna.

Diskussion om artikeln