Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ännu en judisk begravningsplats vandaliserad i USA

Från 2017
Vandaliserade gravstenar på den judiska begravningsplatsen Mount Carmel i Philadelphia 26.2.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Över 500 gravstenar fälldes omkull eller slogs sönder på en judisk begravningsplats i Philadelphia natten till söndag. Judiska grupper menar att valet av Donald Trump till president kan ha uppmuntrat högerextrema grupper.

Det var på söndag morgon som förödelsen på den begravningsplatsen Mount Carmel i Philadelphia upptäcktes.

En del av de vandaliserade gravstenarna är över 100 år gamla och enligt den lokala rabbinen finns också muslimer och kväkare begravda på den historiska begravningsplatsen.

Andrew Mallin som kom till begravningsplatsen på söndagen för att se över sin fars grav, sade sig hoppas att det skulle vara fulla ungdomar som låg bakom vandaliseringen.

- Men det faktum att de (vandaliserade gravstenarna) är så många får en att befara att det kan ha varit mera målinriktat än så, sade Mallin till tv-kanalen ABC.

Polisen utreder skadegörelsen och Anti-Defamation League (ADL) har utlovat en belöning på 10 000 dollar för information som kan leda till att de ansvariga grips.

ADL är en amerikansk judisk organisation som granskar och bevakar högerextremism och antisemitism.

Ökade attacker och hot mot judiska mål väcker oro

För omkring en vecka sedan vandaliserades omkring 170 gravstenar på en judisk begravningsplats i St Louis, Missouri.

Omkullvälta gravstenar lyfts på judisk begravningsplatsw i St Louis, Missouri 22.2.2017
Bildtext Omkullvälta gravstenar lyfts på judisk begravningsplatsw i St Louis, Missouri 22.2.2017
Bild: EPA/SID HASTINGS

Lokala muslimer initierade då en insamling där man fick ihop över 100 000 dollar för att reparera begravningsplatsen.

Judiska samlingslokaler i USA har utsatts för ett ökat antal bombhot under den senaste månaden och nazistiskt klotter har dykt upp i tunnelbanan i New York och på många andra håll i USA.

En del judiska grupper menar att valet av Donald Trump till president har uppmuntrat högerextrema grupper. Hans valkampanj fick stöd bland vit makt-grupper och högerextrema kretsar.

Trump fördömde antisemitiska incidenter för första gången i tisdags, då han sade att hoten "är hemska och smärtsamma och en ledsam påminnelse om det arbete som fortfarande återstår för att utrota hat, fördomar och ondska".

Diskussion om artikeln