Antibiotikaresistenta bakterier i kött är ett allt större problem
Allt fler bakterier som är resistenta mot antibiotika hittas i produktionsdjur och mat. Det visar EU:s årliga rapport om antibiotikaresistens.
Den här gången har man bland annat hittat extraresistenta E.coli-bakterier hos grisar och i griskött i Europa. Störst är problemet med antibiotikaresistens i södra och östra Europa.
Tomas Långgård, svinfarmare i Malax och förbundsordförande för Österbottens Svenska Producentförbund (ÖSP), är oroad över utvecklingen.
- Ute i Europa och i övriga delar av världen ligger man långt efter oss här i Norden. Det är nog en oroväckande utveckling att vi får resistenta bakterier. Det återstår mycket jobb i andra delar av världen.
"Mycket att förbättra på EU-nivå"
Antibiotikaresistenta bakterier som djur bär på minskar effekten av antibiotika också när det gäller människans sjukdomar. Enligt Tomas Långgård är listan på nödvändiga åtgärder lång när det gäller att få situationen under kontroll på EU-nivå.
- Man måste minska antibiotikaanvändningen och bara behandla sjuka djur. Man måste också förbättra djurhälsoläget ute i Europa och införa striktare kontroller.
Här i Finland är läget ändå mycket bra, enligt Tomas Långgård. Det här beror just på att användningen av antibiotika är väldigt liten och reglerna är stränga.
- Här behandlar vi bara sjuka djur och vi har relativt låg andel djur som behöver behandlas överlag. Dessutom har vi väldigt strikta regler med uppföljningen av antibiotikaanvändningen på gårdsnivå. Alla mediciner vi använder måste bokföras.
Veterinär övervakar djurhälsovårdsprogram
Tomas Långgård har egen svinköttsproduktion i Malax och dessutom smågrisproduktion i bolag. Också på hans gård är det väldigt låg användning av antibiotika.
- Vi använder nästan ingenting. Dessutom har vi ett djurhälsovårdsprogram så vi har en veterinär som kommer minst varannan månad och ser över läget.
Tomas Långgård säger att inhemskt kött är ett tryggt val för konsumenterna.
- Jag uppmanar konsumenterna att välja inhemskt. Det är tryggt, det är rent, det är bäst kvalitet i världen.
Långgård anser att man i Norden bör jobba för att övriga Europa ska nå samma kvalitet på köttproduktionen.
Viktigt med god kökshygien
När det gäller att undvika bakterier är det också viktigt att vara noggrann med kökshygienen och tillredningen av kött.
- Man ska nog ta rekommendationerna på allvar. Det gäller att värma upp köttet till minst 68 grader för då överlever inte bakterierna. Det är också viktigt att man har en väldigt god kökshygien med redskap och dylikt, säger Långgård.
Konsumenter litar på inhemskt
Bland de konsumenter Yle Österbotten träffar i en mataffär i Vasa är antibiotikaresistenta bakterier i kött inget större samtalsämne.
- Visst är man orolig. Men jag försöker använda inhemskt kött eftersom jag inte tror att man i Finland använder antibiotika i fodret, säger Vasabon Lina Jern.
Jern använder sig mest av nötkött och kyckling i matlagningen.
Anders Forsman och Bjarne Westeråker från Kvevlax är inte speciellt oroliga och äter inte heller så mycket kött.
- Det blir mest grillkorv eftersom frun är vegetarian, säger Forsman.
Bjarne Westeråker säger att han brukar välja inhemskt kött då det är möjligt.
EU-kommissionen lanserar en ny handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens redan i sommar. Rapporten om antibiotikaresistens är sammanställd av den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.
