Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rekordantal ekipage tävlade i varmansrally i Londböle

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 08:46.
Bilar kör rally
Bildtext Londböle race hade ett rekordantal deltagare.
Bild: Yle/Mikael Crawford

Vinterns andra Londböle race arrangerades på Vessö i Borgå under veckoslutet. Hela 70 ekipage deltog i varmansrallyt.

Kårchef Patrick Nyholm från Wessö FBK, som står som arrangör för evenemanget tillsammans med ungdomsföreningen på Vessö, berättar att Londböle race lockade ett rekordantal deltagare under veckoslutet.

Veckoslutets åkerrally var vinterns tredje på Vessö.

– Det gick riktigt städat till. Banan var bred och fin och i gott skick så den höll under hela tävlingen. Några avkörningar in i snövallar blev det, men det hör till i sådana här tävlingar, säger Patrick Nyholm.

Bil kör snabbt
Bild: Yle/Mikael Crawford

De första tävlingarna i varmansrally på Vessö arrangerades för ungefär tio år sedan. Enligt Nyholm har det inte skett några allvarliga olyckor under den tiden.

Tävlingarna är en ganska stor satsning. Mellan 30 och 50 frivilliga behövs för att arrangera varje tävling. Bland annat ställer lokala företag med grävmaskiner och traktorer upp frivilligt för att ploga och vattna banorna.

– Det handlar om flaggare, korvförsäljare, säkerhetsansvariga och bilbesiktare. Före tävlingarna behövs dessutom mellan 10 och 20 personer som sätter banorna i ordning.

Bilar kör rally
Bild: Yle/Mikael Crawford

Sammanhållningen på Vessö är god. Enligt Patrick Nyholm ligger några tusen talkotimmar bakom tävlingsarrangemanget.

– Här på Vessö har vi fortfarande en vi-anda och folk ställer upp för sådana här saker. Vi har haft flera projekt under de senaste åren och börjar ha vanan inne, så det är enkelt att hitta frivilliga.

För att lyckas locka frivilliga krävs att de ska känna att de får vara med under själva evenemanget också. Nyholm konstaterar att de flesta vill se resultatet av alla talkotimmar de har ställt upp med.

Han säger också att alla frivilliga ska ha samma villkor så att ingen blir avundsjuk. Dessutom ska evenemanget kännas lokalt.

Bil kör snabbt
Bild: Yle/Mikael Crawford

Ekipagen tävlade i sex olika klasser under Londböle race. Juniorklassen för 12- till 16-åringar hade åtta anmälda, varav två var flickor. Damerna hade också en egen klass med fem deltagare.

Patrick Nyholm, vem var veckoslutets stora vinnare?

– En som tål nämnas är Nicce Blomqvist som tävlade i juniorklassen. Han hade födelsedag och vann sin tävling samt hela cupen för juniorer. Han är bara elva år gammal och var med i tre olika klasser. Han är en riktig kämpe och kommer att bli en hård ”rallybisi”.

Resultat från varmansrally på Vessö

Diskussion om artikeln