Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsfullmäktige vill ha nattmetro - när västmetron startar

Från 2017
Metrostation i Helsingfors.
Bildtext Helsingforspolitiker vill att metron börjar köra nattetid under veckosluten när västmetron öppnar.
Bild: Marcus Rosenlund

En majoritet inom stadsfullmäktige i Helsingfors vill att metron börjar köra nattetid under veckosluten i samband med att västmetron startar. Det här föreslås i en färsk motion.

Motionen har gjorts av Laura Nordström (Gröna) och stöds av 44 ledamöter, vilket är över hälften i fullmäktige. I den föreslås att Helsingforsregionens trafik (HRT) tillsammans med Helsingfors stad utreder hur metrotrafiken och busstrafiken bäst kan kombineras nattetid.

Nordström vill se en utredning kring att metron börjar åka nattetid under veckosluten när västmetron startar och om metron under vardagar trafikerar en aning senare.

Höga kostnader avslutade tidigare försök

Från november 2013 till och med slutet av 2014 trafikerade metron under fredagar och lördagar till halv två på natten men HRT avslutade försöket på grund av höga kostnader och för att en så stor del av resorna med metro gjordes inom centrum av Helsingfors. I medeltal hade nattmetron 3 200 passagerare per natt.

Nordström skriver i motionen att nattmetron kan tjäna såväl fritidsresenärer som stadsbor som jobbar sent. Hon tror att efterfrågan har ökat i och med att öppettiderna för affärerna inte längre är reglerade.

I dag slutar metron gå vid halv 12 på kvällen både under fredags- och lördagskvällar och under vardagar.

Västmetron som går från Gräsviken i Helsingfors till Mattby i Esbo antas öppna för trafik under sommaren.

Diskussion om artikeln