Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fel kuvert förstörde finalen under Oscarsgalan 2017

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 11:06.
Fatal miss vid Oscarsgalan - Spela upp på Arenan

Först utropades La la land till bästa film och halvvägs in i tacktalet visade det sig att vinnaren var Moonlight och hela Oscarsgalan slutade i en smått kaotisk stämning.

Den 89. Oscarsgalan flöt på som den brukade, Hollywood bjöd på glitter, glamour och på slutet även stor dramatik, om än ofrivillig.

En miss som inte borde få hända

Priset för bästa film delades traditionsenligt ut sist. Warren Beatty och Faye Dunaway skulle presentera vinnaren och då de öppnade kuvertet såg man att Beatty såg förvånad ut och vände sig till Dunaway. Hon nickade och utnämnde La la land till bästa film.

Producenterna och hela filmteamet för La la land kom upp på scenen och började sina tacktal. Men ganska snart insåg man att nåt inte stod rätt till, arrangörer dök upp på scenen och började visa olika kuvert och det hela blev kaotiskt.

Det visade sig att fel film utnämnts till bästa film. Vinnaren var egentligen Moonlight. En av producenterna för La la land, Jordan Horowitz, steg fram till mikrofonen, avbröt ceremonin och meddelade att det blivit ett fel, vinnaren var Moonlight. – Detta är inte ett skämt, sade han allvarligt.

Nu var kaoset totalt, publiken visste inte vem man skulle applådera för.

De förvånade men glada filmteamet från Moonlight steg nu upp på scenen. Jimmy Kimmel klev fram och bad om ursäkt och Warren Beatty förklarade att han fått fel kuvert. Han hade fått det kuvert där det stod att Emma Stone var bästa kvinnliga skådespelare. Hon hade precis innan fått sitt pris och samma kuvert kom alltså in på scenen en gång till.

Moonlights regissör och manusförfattare Barry Jenkins kom äntligen upp på scenen. – Detta är sant, inledde han, det här är inte ”fake”. Och fortsatte med att även tacka och visa sin kärlek till La la land.

La la land ändå den stora vinnaren

Kvällens stora vinnare blev ändå La la land, filmen hade 14 nomineringar och gick hem med sex statyetter. En av dessa gick till den 32-åriga Damien Chazelle som blev den yngsta regissören genom tiderna att få priset för bästa regi.

Vidare fick La la land pris för bästa foto (den svenska fotografen Linus Sandgren), musik, låt (City of Stars) och production design.

Moonlight fick sammanlagt tre Oscars, bästa film, bästa manliga biroll Mahershala Ali och bästa manus baserad på en förlaga. Manchester by the sea fick två Oscars, bästa manliga huvudroll gick som väntat till Casey Affleck och bästa manus. Lite mer oväntat fick Hacksaw Ridge två Oscars bland annat pris för bästa filmklipp och ljudmix.

Kvällens värd Jimmy Kimmel var rolig och avspänd, han var inte alltför elak men lämnade inte ett tillfälle där han kunde retas med sin goda vän, skådespelaren Matt Damon.

Viola Davis anländer till Oscarsgalan 2017.
Bildtext Viola Davis fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen Fences.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bästa tacktal

Bästa kvinnliga biroll gick till Viola Davis (Fences) som höll kvällens starkaste tacktal. Hon framhävde betydelsen av skådespelaryrket som enligt henne hyllar vad det betyder att leva ett liv.

Ett annat fint tacktal höll även Mahershala Ali som fick pris för bästa manliga biroll (Moonlight). Han inledde med att tacka sina lärare som hade betonat att det inte handlar om dig som skådespelare utan de rollkaraktärer du skall tolka.

Priset för bästa utländska film gick den till den iranska The Salesman. Regissören Asghar Farhadi var inte på plats, han bojkottade galan på grund av det inreseförbud som infördes för en tid sedan. Hans tacktal framfördes av hans ställföreträdare som läste upp en hälsning om att film kan bryta stereotypier och skapa empati.

Oscarsgalan i repris (med finsk text) 27.2. på Yle Teema kl. 19.

Vega kultur: Oscarspodden - Efterspel för galan 2017

Programmet är inte längre tillgängligt